avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alternative la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alternative la succesiune

Un barbat de 72 ani are 3 copii: o fata din prima casatorie si 2 baieti din a doua casatorie. Este proprietarului unui apartament care a fost achizitionat pe durata casatoriei cu cea de-a doua sotie, mama celor 2 baieti. Este vaduv de aproape 20 ani, dar nu a deschis succesiunea niciodata. Inteleg ca succesiunea s-ar fi impartit intre sot si copii: 50% tatal si cate 25% baietilor.

Intrebari:
1) ce se intampla daca nu deschide succesiunea cat este inca in viata? Cum va decurge succesiunea dupa decesul tatalui? Partea acestuia (50%) se va imparti intre cei 3 copii sau se imparte intreaga valoare la 3, din moment ce nu s-a deschis succesiunea la timp?
2) ce poate face daca doreste sa o scoata de pe lista mostenitorilor pe fiica din prima casatorie?
3) exista vreo varianta sa lase apartamentul mostenire doar unuia dintre copii?
Unul dintre baieti este posibil sa divorteze curand si doreste sa lase in custodia fratelui partea lui de mostenire (nu neaparat cu acte), pana la clarificarea situatiei si pentru a nu face subiectul unui partaj.
Ceea ce stim este ca trebuie un certificat de la IML pentru orice act valabil peste 65 ani. Nu stim daca este preferabil un testament sau un alt fel de act, pentru a avantaja unul dintre mostenitorii de drept, in defavoarea celorlalti. Este plauzibil si inatacabil vreun demers legal, in acest sens? Care sunt riscurile?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:28, 9 Mai 2012
Masa succesorala a sotiei decedate se imparte 1/4 la sotul supravietuitor si 3/4 la cei 2 copii.

Deci dintr-un imobil comun, in final, sotul va avea 62,5% din imobil iar fiecare din cei copii vor avea 18,75% din imobil.
1. Nu veti putea vinde imobilul si atunci cand veti face dezbaterea succesorala veti plati 1% in plus impozit catre stat.
Partea tatalui de 62,5% se va imparti in 3, adica 20,83% fiecare copil.
2. Tatal poate incheia un testament prin care sa acorde ficei doar rezerva sucesorala, adica in loc sa primeasca 20,83 din imobil, va primi 10, 415% din imobil. Nu o puteti dezmosteni complet.
3. Poate sa ii vanda imobilul, dar ceilalti copii vor putea ataca contractul ca donatie simulata si sa solicite reductiunea libertatilor excesive.

Nu exista act inatacabil.


Multumesc mult pentru raspunsul prompt! O zi buna, in continuare.
Buna,iar daca mamaare doi copii pe care la succesiune pe unul nu la declarat si ii cedeaza numai unul din copii, mai are dreptul inca o data sa fie repusa in dreptul ei.Ca la notar a declarat ca numai un copil are?cum sta treaba.
Celalalt copil se adreseaza instantei pentru anularea certificatului de mostenitor pentru faptul ca a fost exclus fara drept prin fals in declaratii. Mama va avea si un dosar penal.
Daca dupa moartea parintelui unul dintre copii se trezeste ca nu a fost luat in calcul la mostenire prin faptul ca succesiunea s-a facut in mod las - contract de vanzare-cumparare si fara clauza de intretinere si care este calea legala de urmat?

Alte discuții în legătură

Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Ocolire rezerva succesorala mugurelu mugurelu Proprietarul unui imobil, avand 3 copii dintr-o casatorie anterioara se recasatoreste cu o femeie avand deasemenea 3 copii dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)
Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)