avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ocolire rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ocolire rezerva succesorala

Proprietarul unui imobil, avand 3 copii dintr-o casatorie anterioara se recasatoreste cu o femeie avand deasemenea 3 copii dintr-o casatorie anterioara.
Ambii soti locuiesc in imobilul barbatului, singuri, fara niciun copil.

Cum poate sotia mosteni imobilul in intregime dupa moartea sotului? Nu doar 1/4 pentru ca apoi sa fie data afara din imobil mai ales ca acei copii nu s-au interesat de situatia tatalui lor?

Chiar daca se face testament de catre sot, copiii vin la mostenire in baza rezervei; o eventuala donatie catre copiii sotiei cred ca se ataca usor, ramane un ctr. de v-c catre unul dintre copiii sotiei? Eventual cu clauza de intretinere?

Se poate cumva trece peste acea rezerva de 3/4 ce revine descendentilor?
Daca da, cum?
Cel mai recent răspuns: mugurelu , utilizator 23:22, 2 Aprilie 2012
Poate face un contract de vanzare-cumparare cu caluza de intretinere catre unul dintre copiii sotiei ...Rezerva succesorala este acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel ce lasa mostenirea nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit.

Asadar, rezerva succesorala se poate ocoli prin incheierea unui c.v.c cu clauza de intretinere sau a oricui act cu titlu oneros.
Recomandarea mea este sa faca un contract de vanzare-cumparare fara clauze si sa plateasca pretul (chiar si fictiv). Practic, pentru a evita o anulare a contractului pentru faptul ca ar fi o donatie deghizata trebuie sa exista documente ca pretul a fost platit si asta se poate realiza prin ordine de plata.

Adica vanzatorul si cumparatorul isi fac fiecare cate un cont bancar, cumparatorul transfera lunar o suma de bani (daca nu are posibilitatea de ai plati pe toti o data) si ulterior vanzatorul ii returneaza in numerar. Astfel, in cazul in care contractul este atacat ca donatie simulata se poate dovedi plata pretului si contractul nu mai risca sa fie declarat nul.

Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere (o struto-camila juridica) este considerata o libertate si deci se aplica reductiunea libertatilor excesive.

Art. 1.091. -
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare
E adevarat ce spune art.1091. Dar, e la fel de adevarat ca, in speta de fata, copii sotiei nu sunt descendentii celui care transmite dreptul de proprietate asupra bunului, 1091 ramanand astfel fara obiectul muncii.


Erata: copiii

Na, c-am dres-o! :fight:
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
themis, utilizator
Asadar un imobil (proprietatea exclusiva a sotului) poate fi scos din rezerva succesorala prin c.v.c cu clauza de intretinere catre unul dintre copiii sotiei, astfel sotul - proprietarul imobilului, transmite proprietatea acestuia in timpul vietii lui, prin contract oneros => imobilul iese din patrimoniul lui si totodata din rezerva copiilor care va purta mai apoi doar asupra a jumatate din mobilele comune.

Multumesc!
Da, dar pe langa articolul 1091 mai exista si art. Art. 1.665 din Codul Civil care spune

Art. 1.665. -
(1) Vânzarea este anulabilă atunci când prețul este stabilit fără intenția de a fi plătit
(2) De asemenea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabilă când prețul este într-atât de disproporționat față de valoarea bunului, încât este evident că părțile nu au dorit să consimtă la o vânzare.

Alte discuții în legătură

Se poate ataca în instanță un contract de întreținere după decesul întreținuților? Anonimmm2017 Anonimmm2017 Buna tuturor. Ma confrunt cu o noua problema. Vreau sa cumpar o casa prin credit ipotecar. Proprietara casei a dobandit casa prin contract de intretinere ... (vezi toată discuția)
Acte mostenire casa care sa nu fie atacate in instanta dodorel62 dodorel62 Buna dimineata. Eu am fost casatorit , iar parintii mei mie si fostei sotii ne-a facut act de vanzare cumparare cu drept de intretinere mie si fostei sotii, ... (vezi toată discuția)
Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)