avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca în instanță un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca în instanță un contract de întreținere după decesul întreținuților?

Buna tuturor.
Ma confrunt cu o noua problema.
Vreau sa cumpar o casa prin credit ipotecar.
Proprietara casei a dobandit casa prin contract de intretinere parinti si prin mostenire dupa sotul acesteia care a decedat.
Contractul de intretinere a fost facut intre actuala proprietara impreuna cu sotul acestei si parintii proprietarei.
Parinti au fost intretinuti de o firma specializata in urma unui ordin judecatoresc, cheltuielile find suportate de fica si sotul acesteia.
Acum 3 ani parinti au murit, iar acum un an a murit si sotul proprietarei.
Ea apare in CF ca este proprietara dupa contractul de intretinere si certificat de mostenire.
Proprietara mai are un frate, care nu apare in nici un contract.
Cei de la banca mi-au spus ca trebuie sa dea fratele acesteie o decaratie precum sora si-a achitat intrebuintarile din contractul de intretinere, deoarece fara aceasta declaratie poate ataca in instanta si sa se anuleze contractul de VC dintre proprietara si Banca.

Este adevarat?
Proprietara nu vorbeste deloc cu fratele si acesta este plecat in alta tara.
Ce pot face, ce lege ma poate proteja de acest atac in instanta?

Am fost la notar cu toate actele pentru OPINIA NOTARIALA.
Raspunsul a fost ca nu trebuie sa imi fac griji.
Putea fi atacat acest contract de intretinere dar in termen de 1 an de la decesul ultimul parinte.

Este adevarat?

Am dus acest act la banca si raspunsul a fost: " este probabil ca cei de la bucuresti totusi sa ceara aceasta declaratie din partea fratelui proprietarei"

Ce legi se aplica in aceasta situatie?

Va Multumesc
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:37, 20 Octombrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se aplica nici o lege. Este o idiotenie.
In primul rand, fratele este tert, in raport cu acel contract de intretinere. Deci nu are de ce sa dea nici o declaratie/acord sau mai stiu eu ce.
In al doilea rand, contractul de intretinere este un contract cu titlu oneros. Ca si medicamentele, imbracamintea, incaltamintea, hrana etc costa bani. Deci nici macar nu poate fi suspectat a fi o donatie deghizata, pentru ca nu s-a transmis nimic gratis. Singurii care ar fi putut fi in masura sa rezilieze actul sunt parintii, in caz de neexecutare a obligatiei de intretinere, asumata prin contract. Fratele nu are nici o calitate in aceasta poveste.
In al treilea rand, cum ar putea fratele , plecat fiind, sa declare pe propria raspundere sau sa certifice faptul ca sora si-a achitat acele obligatii de intretinere? Si presupunand ca nu le-a indeplinit....ce? Fiica oricum are intabulat pe numele sau dreptul de proprietate la Carte Funciara, iar parintii sunt la 2 m sub pamant.
In al patrulea rand, pur si simplu ati dat peste o banca ai carei juristi, trebuie sa mai citeasca niste carti de drept civil.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este idiotenie,fratele are calitatea de descendent(mostenitor rezervatar),si casa a mostenit-o sora de la parintii comuni prin contract de intretinere,fiind aplicabile preved.art.1091(4).NCC"Pana la dovada contrara,instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul suprvietuitor este prezumata a fi donatie deghizata daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere..Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor,ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului daca acestia nu au consimtit la instrainare.".In ce priveste dreptul la actiune in reductiune a liberalitatilor excesive(cum este contractul de intretinere parinti) se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii ,sau dupa caz,de la data la care mostentiorii rezervatari au pierdut posesia bunurlor care formeaza obiectul liberalitatilor.[Art.1095(1)NCC.].Asa ca, dreptate au avut juristii bancii,ma intreb retoric; cine trebuie sa puna mana sa mai citeasca niste carti de drept?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
" a mostenit-o sora de la parintii comuni prin contract de intretinere"
Pai ori e mostenire ori e intretinere?
Art.1091 are in vedere celebrele contracte de vanzare cumparare cu clauza: de intretinere/de uzufruct/abitatie etc.
Contractul de intretinere este cu titlu oneros. Nu e nici o donatie deghizata.

Cam trebuie sa citesca niste carti de drept, cineva care a omis sa citeasca despre contractul de intretinere. Va recomand sa lecturati comparatia intre contractul de intretinere si cel de donatie, in special partea, cu "in cazul intretinerii, mostenitorii rezervatari nu pot solicita reductiunea."

[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2017
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Anonimmm2017, adevarul este ca juristii bancii se bazeaza si invoca, in mod corect, prevederile art.1091 alin(4) cod civil privind prezumarea a fi donatie a instrainarii cu titlu oneros daca instrainarea s-a facut in schimbul intretinerii pe viata si daca (atentie) fratele din speta nu a consimtit la instrainare, eventual coroborate cu cele ale art.1095 privind termenul de prescriptie de 3 ani pentru reductiunea liberalitatilor excesive, asa cum s-a mentionat mai sus.
Cat priveste persoanele care pot cere reductiunea, tocmai, ca art.1093 cod civil ne spune care sunt aceste persoane, respectiv "Reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de către moştenitorii rezervatari, ...etc", iar fratele din strainatate este o astfel de persoana.
Acum este de inteles ca ratiunea pentru care banca (si nu doar aceasta banca, ci toate), ca entitate privata care ofera un produs financiar si care vrea sa se protejeze contra pierderilor, pune aceste conditii care au temei atat legal, cat si economic.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2017
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de întreținere nu este o liberalitate.Nu vorbim despre animus donandi, despre intentia de gratificare.Este un contract oneros. Intentia părților ă fost aceea de a-si asigura întreținere pe viata.
Art 1091 se refera, repet, la vânzarea cu clauza de întreținere. Este complet fals ceea ce interpretati dvs.
Citiți ultimul paragraf de aici [ link extern ]
Si ultimul paragraf de aici [ link extern ] /
Așadar, este o mare prostie ceea ce solicita banca.

Alte discuții în legătură

Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare sau intretinere ? isav007 isav007 Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea. Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi ... (vezi toată discuția)