avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 fara sa semneze si sora mea.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alina Badea , Avocat 01:56, 9 Martie 2015
Da se poate prin vanzare sau donatie. Insa atenție ca daca vânzarea nu are pret este donatie iar Donația la decesul mamei Dvs poate fi supusa reductiunii liberalitatilor excesive daca încalcă rezerva succesorala a sorei Dvs.
Încheiați mai bine un contract de întreținere Prestați Întreținerea si pastrati dovezi ale prestării si ar fi de dorit sa o chemați si pe sora Dvs in actul de întreținere ca declarant ca este de acord si consimte la înstrăinarea făcută de mama Dvs in actul de întreținere catre dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca se face contract de intretinere actul juridic este cu titlu oneros si nu este necesar acordul altui mostenitor in afara celui care ar fi beneficiarul intretinerii.
Iar daca nu se efectueaza prestatiile se va ajunge la rezolutiunea conctractului.

Cel mai bine este un act de vanzare cumparare fara intretinere dar in privinta pretului trebuie sa rezolvati problema.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atenție la art 1091 NCC alin 4 si Prezumtia de donatie ! Daca celălalt mostenitor rezervatar consimte aceasta Prezumtia este înlăturată. Este mai bine așa!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de intretinere este preferabil daca nu puteti plati un pret serios (adica nu foarte mic) mamei dvs. astfel incat sa puteti incheia contract de vanzare. Nu este necesar niciun consimtamant al surorii dvs in cazul contractului de intretinere. Nu in ultimul rand, este destul de dificil de dovedit neprestarea intretinerii.
Consimtamantul nu este obligatoriu dar înlătura Prezumtia de donatie de art 1091.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere pentru a mosteni o casa aureliaion aureliaion Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu mostenirea casei parintesti. Sotul meu are 3 surori si mai are un frate vitreg din prima casatorie a mamei. In ... (vezi toată discuția)
Vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere cera0372 cera0372 Buna ziua,acum cateva zile am fost la un notar si i-am cerut sa mi se faca un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre mine si mama mea pe un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere Razvan_30 Razvan_30 Buna ziua.Ma confrunt cu urmatoarea problema:Bunicul meu a avut 2 fii,unul a murit-respectiv tatal meu si celalalt este in viata.Bunica este moarta.In urma cu ... (vezi toată discuția)