avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere pentru a mosteni o casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere pentru a mosteni o casa

Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu mostenirea casei parintesti. Sotul meu are 3 surori si mai are un frate vitreg din prima casatorie a mamei. In casa parinteasca acum sta sora cea mai mica, casatorita, cu 2 copii , are grija de parinti. Casa nu are cadastru si carte funciara deoarece a fost cumparata demult de catre ambii parinti . Am gasit undeva un raspuns al unui jurist ca in acest caz, parintii ar trebui sa faca un contract de intretinere si astfel acel copil va ramane mostenitor unic dupa moartea parintilor ; acest act poate fi eventual atacat de fratele vitreg ?
Se poate face un asemenea act de intretinere fara a face cadastru pe casa si curtea aferenta , avand in vedere ca acest lucru, cadastrul , costa mult? Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:07, 8 Februarie 2014
Buna ziua,
Daca actualul proprietar doreste sa-si instraineze bunul, o poate face.
Pentru orice forma de instrainare legala este nevoie de cadastru si carte funciara.
In privinta acelui act, este vorba despre un contract de vanzare cumparare cu clauza de abitatie si intretinere. Teoretic orice act poate fi atacat in instanta, singura problema este aceia a sortilor de izbanda.
contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere este un act iar contractul de intretinere este alt act. Orice act este atacabil, contract, testament....mai ales ca in cazul de fata cand exista mai multi descendenti.
Cred ca mai degraba la contract de intretinere cu o eventuala abitatie a mamei va referiti... ar fi ok atata timp cat intretinerea s-ar presta si intretinatorul ar avea dovezi pentru asta: martori, acte.
Art.1091 NCC:

(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare

Prin urmare, contractele enumerate de art.1091(4) fiind prezumate de lege ca fiind donaţii, cel care dobîndeşte bunul va trebui fie să obţină consimţămîntul celor în favoarea cărora operează prezumţia (situaţie în care cei care au consimţit nu vor mai putea invoca gratuitatea actului), fie să conserve toate probele prin care să poată dovedi caracterul oneros al înstrăinării (dovezi privind prestarea întreţinerii sau plata rentei viagere, respectiv plata preţului vînzării).
Asa e, ai dreptate, de-aia ziceam sa aiba dovezi... ajuta si semnatura aia sau niste declaratii ale eventualilor mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)
Vanzare -cumpărare cu uzufruct Miriam22 Miriam22 Bună ziua - Speța mea: am vândut o casa obișnuită la munte uneia dintre fiicele mele. Contractul conține clauza de drept de abitație viageră pentru ... (vezi toată discuția)