avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare -cumpărare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare -cumpărare cu uzufruct

Bună ziua
- Speța mea: am vândut o casa obișnuită la munte uneia dintre fiicele mele. Contractul conține clauza de drept de abitație viageră pentru părinți. Documentle de vânzare - cumpărare au fost făcute la notar .i prețul de vânzare s-a stabilit conform prețului minim al zonei.
Întrebare: există posibilitatea legală ca cealaltă fiică să atace contractul de vânzare - cumpărare după decesul părinților?
Mulțumesc pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:54, 18 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Potrivit art.1091, alin 4, din Codul Civil " Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."

Cu alte cuvinte ar trebui facuta dovada achitarii pretului, iar la incheierea vanzarii, sora sa fi fost prezenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenitor Stan adina Stan adina Buna ziua, As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil. Daca imi face vanzare- cumparare, ... (vezi toată discuția)
Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)