avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....?

Buna ziua!


Vreau sa cumpar de la parintii mei casa in care locuiesc. Avand si un frate, care nu se intereseaza de soarta lor, cum trebuie sa procedez? Sa inchei un contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....? As dori sa imi protejez parintii si totodata sa fiu protejata, la randul mei si eu dupa decesul acestora.


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:09, 10 Aprilie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc foarte frumos pentru amabiltatea dumneavoastra!
Eu nu v-as sfatui sa faceti vanzare.
Daca vreti sa cumparati nuda proprietate si sa va protejati parintii, inseamna ca doriti vazare cumparare cu clauza de uzufruct viager.
Caz in care se aplica dispozitiile art.1091 alin 4 din Codul civil: "(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare"

Adica, o vanzare cu rezerva uzufructului viager care un descendent (un copil) este prezumata a fi donatie deghizata.
Pentru a evita acest lucru, in primul rand trebuie sa le achitati parintilor pretul la modul cel mai concret si in al doilea rand, la vanzare sa fie prezent si fratele dvs pentru a declara ca a luat cunostinta de vanzare si recunoaste caracterul oneros al acesteia (faptul ca s-au dat bani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)