exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar dupa moartea proprietarului?! ( mama vrea sa mi treaca casa pe numele meu , dar sa fiu proprietara dupa moartea ei......din cauza fratelui meu)
Dreptul de uzufruct , care cuprinde atributele de posesie si de folosinta, desprinse din dreptul de proprietate, se va stinge la data decesului uzufructuarului ( moment in care proprietatea va fi deplina ).
Poate fi incheiat, asadar, un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager.
Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane si de a culege fructele acestuia intocmai ca proprietarul, insa cu indatorirea de a-i conserva substanta.
Uzufructul in favoarea unei persoane fizice este cel mult viager.
Cititi totusi si art 1091 din noul cod civil. Este acolo o prezumtie pentru instrainarea cu titlu oneros cu rezerva uzufructului catre anumite persoane.
Cf. art . 1091 alin 4 din noul cod civil "pana la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."
Un astfel de act poate fi atacat de frate daca i se incalca rezerva succesorala, iar dvs va trebui sa probati ca nu a fost o donatie.