avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

act de vanzare cumparare

exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar dupa moartea proprietarului?! ( mama vrea sa mi treaca casa pe numele meu , dar sa fiu proprietara dupa moartea ei......din cauza fratelui meu)
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 14:00, 3 Septembrie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de uzufruct , care cuprinde atributele de posesie si de folosinta, desprinse din dreptul de proprietate, se va stinge la data decesului uzufructuarului ( moment in care proprietatea va fi deplina ).


Poate fi incheiat, asadar, un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager.

Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane si de a culege fructele acestuia intocmai ca proprietarul, insa cu indatorirea de a-i conserva substanta.


Uzufructul in favoarea unei persoane fizice este cel mult viager.


Succes.
Cititi totusi si art 1091 din noul cod civil. Este acolo o prezumtie pentru instrainarea cu titlu oneros cu rezerva uzufructului catre anumite persoane.
Cf. art . 1091 alin 4 din noul cod civil "pana la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."


Un astfel de act poate fi atacat de frate daca i se incalca rezerva succesorala, iar dvs va trebui sa probati ca nu a fost o donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenitor Stan adina Stan adina Buna ziua, As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil. Daca imi face vanzare- cumparare, ... (vezi toată discuția)
Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)
Bună! mama mea dorește să-mi lase mie apartamentului ei. ce ... onusca onusca Bună! Mama mea dorește să-mi lase mie apartamentului ei. Ce cale ar fi mai indicată având în vedere că eu mai am o soră, ea neavând contact cu noi. Ce ... (vezi toată discuția)