avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenitor

Buna ziua,

As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil.
Daca imi face vanzare- cumparare, cum se procedeaza?
Daca mi-l lasa prin testament acesat poate fi atacat?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:31, 11 Noiembrie 2016
Puteți face un contract de rentă viageră, deoarece consider că este cel mai potrivit și mai sigur. Prin încheierea acestui contract, dreptul de proprietate se transmite în schimbul plății trimestriale a unei sume de bani (convenită de părți) pe tot timpul vieții.
Da, se poate face un contract de renta viagera, dar sub rezerva art.1091 C.civ., respectiv

(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri relu65 relu65 Buna ziua.Tatal si mama mea au decedat.In timpul vietii ei au facut act de vanzare cumparare fratelui meu pentru casa in care au locuit.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Vanzare -cumpărare cu uzufruct Miriam22 Miriam22 Bună ziua - Speța mea: am vândut o casa obișnuită la munte uneia dintre fiicele mele. Contractul conține clauza de drept de abitație viageră pentru ... (vezi toată discuția)