avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună! Mama mea dorește să-mi lase mie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună! Mama mea dorește să-mi lase mie apartamentului ei. Ce ...

Bună! Mama mea dorește să-mi lase mie apartamentului ei. Ce cale ar fi mai indicată având în vedere că eu mai am o soră, ea neavând contact cu noi. Ce inconveniente ar exista prin vânzare -cumparare cu clauza ca mama să rămână in apartament până la moarte? Sora mea ar mai avea vreun drept odată realizata vânzarea -cumpararea? Ar putea avea câștig in instanță, am avea nevoie de semnătură/ acordul ei pt a face vânzarea -cumpărarea? Va mulțumesc, în speranța primirii unui răspuns!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:28, 25 Octombrie 2023
Art.1091 alin.4 Cod civil:
" Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere."
Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bunuri relu65 relu65 Buna ziua.Tatal si mama mea au decedat.In timpul vietii ei au facut act de vanzare cumparare fratelui meu pentru casa in care au locuit.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenitor Stan adina Stan adina Buna ziua, As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil. Daca imi face vanzare- cumparare, ... (vezi toată discuția)
Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)