avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot pierde propietatea ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot pierde propietatea ?

In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ca actul de vanzare_cumparare facut de mama catre mine, poate fi considerat ..... DONATIE... este adevarat ? Daca unul, sau mai multi din fratii mei, ataca actul in instanta, voi pierde apartamentul cu siguranta ? Se va vinde. si se va impartii la toti 5 frati ? Sau este discutabila problema ?

Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 13:08, 4 Aprilie 2018
Daca actul de vanzare a fost facut "cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere" atunci el este presupus a fi o donatie deghizata. In acest caz ramane in sarcina dvs sa demonstrati in instanta ca acesta nu a fost o donatie si ca s-a platit efectiv un pret. In cazul in care nu puteti demonstra acest fapt si daca fratilor nu le-au ramas de mostenit dupa mama bunuri de o valoare suficient de mare, ei pot avea pretentii la jumatate din cat li s-ar fi cuvenit daca nu s-ar fi incheiat contractul de vanzare - donatie deghizata.(2/5 din apartament, impreuna).
Daca, pe de alta parte, contractul de vanzare a fost incheiat fara rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei viagere in favoarea mamei, atunci acesta nu este considerat a fi o donatie deghizata, este un contract de vanzare si fratii nu pot avea pretentii la apartament decat in masura in care reusesc sa demonstreze ca nu s-a platit un pret si ca vanzarea a fost, de fapt, o donatie. Chestiunea este discutabila in functie de ce stipuleaza contractul privind plata pretului.


Cod Civil, art 1091, al 4
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2018
MihailZC, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare uzufruct lincu lincu buna, am si eu o intrebare. bunica mea este proprietara unui apartament, parintii mei nu locuiesc cu ea dar au buletin pe aceeasi adresa. bunica vrea sa faca ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri relu65 relu65 Buna ziua.Tatal si mama mea au decedat.In timpul vietii ei au facut act de vanzare cumparare fratelui meu pentru casa in care au locuit.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)