buna, am si eu o intrebare. bunica mea este proprietara unui apartament, parintii mei nu locuiesc cu ea dar au buletin pe aceeasi adresa. bunica vrea sa faca un contract de vanzare-cumparare uzufruct cu mine. parintii mei, avand buletin pe aceasta adresa, au drept la imobil in acest moment sau pot pune piedici in intocmirea acestui contract? dar dupa decesul bunicii, desi contractul uzufruct este pe numele meu?
Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Dar daca imobilul , pentru care s-a facut contract de vanzare cumparare cu uzufruct este vandut in timpul vietii propeitarului de drept , iar propietarul face ce vrea cu bani respectivi , viitorii mostenitor9 frati, soti etc) mai pot contesta ca fiind o donatie deghizata? La vanzare se vinde si dreptul de uzufruct si tot, iar propietarul nu mai ramane cu nimic pe numele lui!