avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 fara sa semneze si sora mea.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alina Badea , Avocat 01:56, 9 Martie 2015
Corect ce spune notar joha.Conf.art.1091(4)NCC"Pana la dovada contrara,instarinarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere.Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor,ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului,daca acestia nu au consimtit lainstarinare."
Corect. Dar nu vad de ce nepotul nu ar putea face dovada intretinerii. Prezumtia este relativa si poate fi rasturnata cu dovada contrara sustinerii ca ar fi donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere pentru a mosteni o casa aureliaion aureliaion Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu mostenirea casei parintesti. Sotul meu are 3 surori si mai are un frate vitreg din prima casatorie a mamei. In ... (vezi toată discuția)
Vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere cera0372 cera0372 Buna ziua,acum cateva zile am fost la un notar si i-am cerut sa mi se faca un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre mine si mama mea pe un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere Razvan_30 Razvan_30 Buna ziua.Ma confrunt cu urmatoarea problema:Bunicul meu a avut 2 fii,unul a murit-respectiv tatal meu si celalalt este in viata.Bunica este moarta.In urma cu ... (vezi toată discuția)