avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere

Buna ziua,acum cateva zile am fost la un notar si i-am cerut sa mi se faca un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre mine si mama mea pe un teren iar dansul a spus ca nu se poate decat act de vanzare fara clauza sau contract de intretinere .va rog sa imi spuneti daca se poate face acest act de vanzare cu clauza pentru ca am incheiat deja un contract de intretinere si sunt exasperata pentru ca nu imi foloseste la banca sau cum pot remedia aceasta problema!Mii de multumiri!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:07, 29 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti remedia asa cum vi s-a spus.
Fie vânzare cumpărare simpla fie întreținere.
De ce?
1. Devin incidente dispozițiile art.1091 alin 4 Cod civil Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Mai exact un astfel de act poate fi considerat donație deghizată.
2. Nu se mai încheie astfel de acte "strutocamila".
Vorbim despre prestații diferite. Plata prețului in bani versus prestarea întreținerii, prestații care pentru o buna executare, nu se amesteca. În plus, nu se poate da o calificare exactă unui astfel de act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere LucicaBuzea LucicaBuzea Buna ziua,matusa mea vrea sa imi faca un contract de intretinere,apartamentul ei ,urmand sa-mi ramana mie mostenire.Nu a fost casatorita si nu are copii,In ... (vezi toată discuția)