avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Buna ziua.Ma confrunt cu urmatoarea problema:Bunicul meu a avut 2 fii,unul a murit-respectiv tatal meu si celalalt este in viata.Bunica este moarta.In urma cu ceva timp bunicul a dezmembrat imobilul sau si a vandut jumatate fiului sau,respectiv unchiului meu,primind in schimbul acestei jumatati o suma de bani.Jumatatea ramasa vrea sa mi-o vinda mie cu clauza de intretinere,insa fara ai plati un pret pe ea.Intrebarea este:Dupa moartea bunicului credeti ca unchiul meu poate ataca acest contract?Intamplator am auzit o discutie ca poate face aceasta intrucat bunicul imi da mie rezerva....nu stiu ce inseamna asta...poate ma lamuriti cumva...Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:09, 24 Mai 2013
Daca bunicul va incheia cu dvs. un contract de vanzare cumparare cu clauza se va mentiona un pret pe care se presupune ca l-ati platit. Unchiul nu va mai putea anula actul .Numai donatia se poate anula sau testamentul in caz ca defunctul a avut copii.
cazacuioana a scris:

Daca bunicul va incheia cu dvs. un contract de vanzare cumparare cu clauza se va mentiona un pret pe care se presupune ca l-ati platit. Unchiul nu va mai putea anula actul .Numai donatia se poate anula sau testamentul in caz ca defunctul a avut copii.


1. Aşa cum rezultă din situaţia descrisă de Razvan_30, nu este vorba despre un contract de vînzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, ci despre un contract de întreţinere.

2. Fiind un act translativ de proprietate încheiat cu un descendent, este supus prevederilor art.1091(4) NCC:

(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare

Unchiul va putea cere sa se constate, după decesul bunicului, ca actul este, în fapt, o donaţie, invocînd prezumţia instituită de articolul mai sus citat.. Sarcina de a dovedi că întreţinerea a fost efectivă va reveni descendentului întreţinător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Vanzare -cumpărare cu uzufruct Miriam22 Miriam22 Bună ziua - Speța mea: am vândut o casa obișnuită la munte uneia dintre fiicele mele. Contractul conține clauza de drept de abitație viageră pentru ... (vezi toată discuția)
Anulare contract v-c imobil Cap. ALEXANDRA Cap. ALEXANDRA Am si eu o nelamurire si as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta...bunicii sotului meu ne-au facut contract de vanzare cumparare cu clauza pentru ... (vezi toată discuția)