avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte mostenire casa care sa nu fie atacate in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte mostenire casa care sa nu fie atacate in instanta

Buna dimineata. Eu am fost casatorit , iar parintii mei mie si fostei sotii ne-a facut act de vanzare cumparare cu drept de intretinere mie si fostei sotii, inainte de a deceda. Acum 6 ani eu am divortat si in urma procesului eu i am achitat sulta fostei soti iar eu am ramas unicul propietar al casei,iar in urma casatoriei eu am un fiu major. Eu acum 6 ani m-am recasatorit si cu actuala sotie am acte , ea avand copiii majori care au si nepoti , iar impreuna cu actuala sotie noi am facut investitii majore in aceasta casa unde eu sunt unic propietar , iar eu cu actuala sotie nu avem copii. Datorita faptului ca fiul meu nu ma respecta,nu vine la mine si nu vorbeste cu mine,atunci eu m-am hotarat ca aceasta casa dupa decesul meu sa nu ii revina lui,deci eu nu doresc sa-i las aceata casa .
Intrebarile mele sunt:
1. Ce acte trebuie sa inchei eu ca aceasta casa sa ii ramana actualei sotii fara ca fiul meu sa poate ataca acest act , iar daca eu decedez , sotia mea sa poata fi stapana cat traieste , iar fiul meu sa nu poata sa atace acest act , nici el si nici copiii actualei soti,iar ea sa poata apoi lasa mostenire casa cui doreste ea?
2. Daca eu , trec casa pe numele unui nepot minor , cu clauzele necesare , atat timp cat traiesc eu si sotia mea sa fim stapani , iar dupa decesul nostru el sa ramana unic mostenitor , fiul meu poate sa atace acest act ?
3. Daca eu trec casa pe numele actualei sotii cu anumite clauze ,apoi divortam si ulterior ne recasatorim fiul meu poate sa atace acel act in instanta dupa decesul meu?
4. Ce acte ar trebui ca eu sa fac ca fiul meu sa nu poata mosteni aceasta casa dupa decesul meu si sa nu poate ataca in instanta actele pe care eu le fac?
Va multumesc !!!!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:26, 5 Septembrie 2017
Singurul act care nu are șanse sa fie desființat este contractul de vanzare-cumpărare. Sotiei puteți sa-I faceți un contract prin care îi acordați drept de abitaţie, cu notare la cartea funciara.
Nu puteti face nici un act care sa nu fie "atacat".
Copiii sunt mostenitori rezervatari, iar legea ii ocroteste.
In acest sens, exista institutia rezervei succesorale, prevazuta de Codul civil (adica acea parte din mostenire la care copiii au dreptul, chiar impotriva vointei dispunatorului, manifestata prin donatii sau testamente)
Rezerva succesorala a unicului dvs fiu este de 3/8. Deci orice-ati face, el va putea "ataca" actul respectiv pentru intregirea acestei rezerve.
Vanzare cumparare nu aveti de ce sa faceti si nici nu va recomand. De ce?
1. Minorii nu au bani sa cumpere. Iar plata pretului este o conditie ce tine de esenta vanzarii.
2. Dvs doriti vaznare cu diverse clauze (de intretinere/de uzufruct/de abitatie), situatie in care devin aplicabile dispozitiile art.1091, alin 4 din Codul civil "Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."
Adica, o astfel de vanzara cu clauza, facuta catre un nepot este considerata a fi donatie deghizata, doar daca la momentul inchiereii actului de vanzare cumparare este prezent si fiul, care trebuie sa declare ca recunoaste caracterul oneros al actului (mai exact, faptul ca pretul a fost platit efectiv)
Exista o vorba romaneasca "sa nu puneti toate ouale intr-un cos". Sotii or sa mai fie, dar copii, aveti doar unul. Nu faceti gresala sa ii dati totul si apoi sa divortati, chiar si fictiv, ca dupa, o sa aveti ce plange pe la usi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere pentru a mosteni o casa aureliaion aureliaion Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu mostenirea casei parintesti. Sotul meu are 3 surori si mai are un frate vitreg din prima casatorie a mamei. In ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)