avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei

Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în contract,"cumpărătorii vor intra în stăpânirea de drept asupra acestui apartament,de azi data autentificării prezentului act ,iar în stăpânirea de fapt vor intra după decesul nostru,al vânzătorilor,întrucât ne rezervam dreptul de habitație viagera asupra întregului apartament vândut" ,la acest contract au semnat și fratele și cele doua surori ca sunt de acord cu vânzarea lui către mine(eu sunt cel mai mic dintre fratele și surorile mele) .părinții mei numai sunt unul a decedat în 2007 și unul în 2019 și o sora decedata recent,întrebarea este, ma poate ataca în instanta fratele sau sora mea?țin sa precizez ca fratele meu încă sta în acel apartament (cu acordul meu, el este divorțat de 10-12 ani ,și acum vreau sa îl renovez și sa îl pun la vânzare,și bineînțeles sa cam supărat i-am spus sa își caute chirie)
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 14:53, 11 Martie 2020
Conform legislatiei in vigoare la momentul incheierii contractului de vanzare, daca acesta a fost facut catre un descendent (dvs) cu rezerva uzufructului viager se prezuma faptul ca actul a fost de fapt o donatie. Avand in vedere ca fratii dvs au consimtit la inchierea actului, ei nu mai pot ataca acest act.


MihailZC a scris:

Conform legislatiei in vigoare la momentul incheierii contractului de vanzare, daca acesta a fost facut catre un descendent (dvs) cu rezerva uzufructului viager se prezuma faptul ca actul a fost de fapt o donatie. Avand in vedere ca fratii dvs au consimtit la inchierea actului, ei nu mai pot ataca acest act.

Nu e cu uzufruct
Corect, e vorba de abitatie viagera, deci, in ceea ce priveste partea pe care ati cumparat-o de la tata, sub imperiul vechiului cod civil, in mod clar contractul nu poate fi atacat.
In ceea ce priveste partea pe care ati cumparat-o de la mama, consider ca se aplica, la fel, prevederile vechiului cod civil si, deci, contractul nu poate fi atacat. Chiar daca s-ar aplica prevederile noului cod civil, in ceea ce prevede dezbaterea succesiunii si, prin urmare, reductiunea liberalitatilor, cu aplicarea art 1091, al. 4:
" Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare."
desi acest articol prevede si abitatia, tot nu ar putea fi atacat contractul intrucat fratii si surorile dvs au consimtit la incheierea contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere LucicaBuzea LucicaBuzea Buna ziua,matusa mea vrea sa imi faca un contract de intretinere,apartamentul ei ,urmand sa-mi ramana mie mostenire.Nu a fost casatorita si nu are copii,In ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)