In principiu orice act este atacabil. Cand nu exista mostenitori rezervatari, testamentul daca este autentic este mai greu de atacat de alti succesibili. Mostenitorii rezervatari sunt copii, Sotia supravietuitoare si parintii .
va multumesc pentru raspuns,dar eu doresc sa aflu ce masuri pot fi luate pentru ca testamentul sa nu fie anulat in cazul de mostenitoril rezervatari.Am 3 copii si ei mă ajuta f. diferit ,avind o batrinete f. grea. As dori prin Testament sa fac deosebiri intre ei.Stiu ca 1/2 din apartament (aceasta e toată averea) este obligatorie pt. rezervatari ,dar cealalta 1/2 as dori sa o las mostenire celui care mă ajuta in mod deosebit....
daca nu faceti testament cei trei fii vor primi cota legala - 1/3 fiecare. cand un parinte nu vrea sa lase cote egale poate face un testament pentru unul dintre ei, dar acesta nu trebuie sa depaseasca rezerva succesorala . rezerva succesorala pentru fii este jumatate din cota legala, deci celor 2 fii trebuie sa le ramana impreuna cu 1/3 din apartament ca sa nu poata contesta testamentul .
in concluzie dumneavoastra puteti face testament pentru 2/3 din apartament fara a avea probleme .
nu ati spus nimic de tatal copiilor . daca este decedat si nu s-a facut succesiunea se schimba situatia .
Puteţi să recurgeţi şi la varianta unui act inter vivos - de exemplu, un contract de întreţinere, ca să fiţi sigur că acel copil care are grijă de dumneavoastră în prezent, va avea grijă şi în viitor.
Dacă preferaţi testamentul, nu uitaţi şi de soţie - şi ea este moştenitor rezervatar, dacă vă va supravieţui.