avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau act de vanzare-cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau act de vanzare-cumparare?

Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa procedeze?Testament sau act de vanzare cumparare?#-o


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ellena007 , utilizator 13:55, 13 Ianuarie 2012
Atat donatia cat si testamentul sunt supuse reductiunii liberalitatilor excesive pentru inclacarea rezervei succesorale a mostenitorilor rezervatari. O cata din mostenire de care nici defunctul nu poate dispune liber de ea. Mosteniroti rezervatari sunt sotul , descendentii si ascendentii privilegiati.In plus donatia este supusa si rapoortului daca la mostenire vin sotul suprtavietuitor si descendentii, adica copii.
Daca bunurile sunt comune, adica dobandite in timpul casatoriei, sunt bunuri in devalmasie si nu ati schimbat regimul matrimonial, pastrand regimul comunitatii legale.
Incheiati o conventie matrimoniala cu clauza de preciput, prin care sa stabiliti ca la decesul sotului, dvs sa preluati in proprietate deplina bunul respectiv.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
ContSters141818, utilizator
Si ce drepturi ar avea fiica lui recunoscuta din prima casatorie?
In mod normal, la decesul sotului dvs, fata va culege 3/4 din mostenire si dvs 1/4 din mostenire.
Si nu pot evita asta?Nici prin testament?
Stimata doamna, nu puteti evita prin niciun testament pentru ca ii va invalca fetei rezerva succesorala la care fiica are drept prin lege, chiar impotriva voineti testatorului. El nu poate dispune in totalitate de bunrile sale. Este adevarat ca in cadrul procedurii succesorale, fiica se poate declara de acord cu testamentul si sa nu ceara reductiunea acestuia, adica sa si ceara partea ei conferita de lege si sa va lase tot dvs, insa ma indoiesc de acest lucru avand in vedere ca nu este fiica dvs .

Alte discuții în legătură

Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Se poate sparge un testament ? dar un contract de intretinere cu clauza? florin sebastian florin sebastian Un barbat si o femeie se casatoresc. Din casatorie rezulta o fiica. Dupa un timp parintii se despart si fiica ii revine mamei. Apoi dupa foarte multi ani ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate. posibilitatea de a dispune prin acte oneroase sau cu titlu gratuit. modalitati cami250786 cami250786 Buna ziua, O prietena apropiata are sotul bolnav de cancer in stadiul 4 si au in proprietate impreuna un apartament , o garsoniera si o masina.Mama sotului ... (vezi toată discuția)