avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de proprietate. Posibilitatea de a dispune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de proprietate. Posibilitatea de a dispune prin acte oneroase sau cu titlu gratuit. Modalitati

Buna ziua,

O prietena apropiata are sotul bolnav de cancer in stadiul 4 si au in proprietate impreuna un apartament , o garsoniera si o masina.Mama sotului traieste si el are inca 3 frati. Mama ei traieste si ea mai are un frate si o sora. Impreuna nu au copii, ea are o fata de 28 de ani casatorita in alt oras (fata e cu fostul sot). Acum dna vrea sa faca in asa fel incat nimeni in afara de ea sa nu aiba dreptul la bunurile mentionate mai sus si nici pe viitor sa nu poata ataca nimeni documentele pe care le va face. O puteti sfatui ce trebuie sa faca legal cat timp sotul mai este in viata pt a fi singura proprietara ?Multumim
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 13:19, 9 Martie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca mama sotului traieste , aceasta este mostenitoare rezervatara si aceasta ar avea dreptul in caz de deces al sotului, la rezerva succesorala , adica la 1/6 din mostenirea lasata de defunct. Adica in cazul unui testament autentic, fratii domnului ar fi indepartati, caci nu sunt mostenitori rezervatari, dar mama nu. Iarin masa succesorala ar intra cota de 1/2 din bunurile mention ate de dvs, restul de 1/2 apartinand sotiei. Este adevarat ca mama domnului are libertatea sa ceara reductiunea testamentului sau sa die de acord cu acesta si sa nu ceara reductiunea lui.Aceasta ar fi forma cea mai simpla si mai redusa ca si costuri, insa apare elementul mama.....
O alta varianta ar fi sa se fac un partaj de bunuri in timpul casatoriei pentru a reduce masa succesorala, de exemplu domnul ramane cu masina si o sulta, iar doamna cu apartamentul si garsoniera. Sulta o stabilesc partile de comun acord.
O schimbare de regim matrimonial adopt and pe cel conventional este mai costisitor si mai de lunga durata...presupune lichidarea regimului actual, partaj , si incheierea conventiei, deci tot varianta cu partajul ar fi mai preferabil adica varianta doi.
Se poate daca are incredere in fata ei, sa I vanda bunurile, rezervandu si uzufructul viager pentru amandoi pe bunurile imobile, insa banii trebuie dati, pretul sa fie sincer, real si serios caci altfel este posibil sa fie prezumat donatie si sa fie supus reductiunii liberalitatilor excesive ca si testamentul si mama domnului, fiind rezervatara sa ceara aceasta reductiune.
multumesc pt raspuns. o alta intrebare ar fi: sa spunem ca sotul a decedat si a lasat testament autentic in care ii lasa sotiei toate bunurile. Sa spunem ca 1 an mama lui nu ataca testamentul. Mai exista pericol dupa aceasta perioada dau il poate ataca oricand? Am inteles ca fratii nu au dreptul la nimic in urma testamentului, dar fata dnsei, are drept , pt ca dna nu vrea sa-i lase nimic atata timp cat traieste?
multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama este chemata in cadrul procedurii succesorale pentru a se declara de acord cu testamentul so va declara daca cere sau nu reductiunea lui. Daca se va declara de acord si nu va cere reductiunea , ca urmare a acestui lucru se va elibera certificat de mostenitor doar sotiei. Fata dansei nu are vocatie succesorala la mostenirea sotului doamnei, Decat daca acesta a infiat o! Daca nu a infiat o va avea vocatie succesorala la moartea mamei, ca descendent si probabil unic mostenitor, daca doamna va ramane vaduva si are un singur copil, respectiv fata aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, testament kalel103 kalel103 Buna ziua, Am o intrebare legata de dreptul de succesiune. Unul din parintii mei a murit si a lasat testament pe numele meu. Mostenirea (este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Testament sau acte vanzare cumparare ditualina ditualina sot si sotie .. sotul este pe moarte .. au pe numele lor 2 case .. teoretic bunuri comune in timpul casatoriei sotia are si o fiica dinaintea casatorie care ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)