avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, testament

Buna ziua,
Am o intrebare legata de dreptul de succesiune. Unul din parintii mei a murit si a lasat testament pe numele meu. Mostenirea (este vorba de un apartament) imi revine mie in caz de moare si celalalt parinte? Mentionez ca mai am frati si surori. Sau va tb sa fie impartita? In afara de fratii/surorile mele, mai poate sa vina cineva sa atace mostenirea? (ma refer la sotii/sotiile lor).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: jaguarxkr , utilizator 14:07, 19 Martie 2014
Partea din apartament ( jumatate) care era a parintelui decedat se imparte astfel: 1/4 revine sotului supravietuitor, iar 3/4 din moastenire se imparte in mod egal la toti copiii.
Testamentul poate fi de doua feluri: testament autentic (intocmit la notariat) si testament olograf (acel testament scris, datat si semnat de mana testatorului). In mod evident, testamentul olograf e mai usor si mai ieftin de intocmit dar prezinta si riscul de a putea fi usor sustras si falsificat ori de a fi intocmit de o persoana fara cunostinte juridice iar ulterior sa apara greutati de interpretare. Este lesne de inteles ca testamentul olograf poate fi foarte usor contestat dupa decesul celui ce l-a intocmit si nu va ofera nici cea mai mica siguranta ca va avea drept consecinta dobandirea de catre dvs. a dreptului de proprietate asupra imobilului (in conditiile in care situatia generala in familie e una conflictuala).

Testamentul autentic este mai sigur din acest punct de vedere si prezinta urmatoarele particularitati:

- este intocmit de catre un notar care se asigura ca cele consemnate reprezinta intocmai vointa testatorului (mai dificil de influentat cel care intocmeste testamentul);

- un exemplar original al testamentului ramane in arhiva notarului;

- este un act autentic cu o valoare evident superioara unui testament olograf;

Testamentul indiferent de forma in care este intocmit este frecvent atacat sub aspectul lipsei de discernamant a testatorului sau a existentei unui viciu de consimtamant (aspect ce presupune un proces lung, complicat si costisitor);

in situatia transmiterii proprietatii bunurilor prin testament se poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive de catre mostenitorii rezervatari.

Asadar, nici in aceasta situatie parintii dvs. nu vor putea de ex. sa inlature total de la mostenire un alt fiu. Copiii defunctului sunt mostenitori rezervatari si in situatia in care prin testament vi se lasa dvs. intreaga avere, fratele dvs. poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive si ati putea fi obligat sa readuceti la masa succesorala bunul primit prin testament.

Am uitat sa precizez ca testamentul este autentic (intocmit la un notar). Din ce am citit din mesajele anterioare, am inteles ca testamentul poate fi atacat doar de catre mostenitorii rezervatari. Intrebarea mea este (sper sa nu sune a intrebare caraghioasa) ceilalti frati/surori sunt obligati prin lege sa ceara partajul succesoral dupa ce moare si sotul supravetuitor? Majoritatea din mostenitorii rezervatari stiu ca unul din parinte a lasat testament. Daca ei isi dau acordul sau nu sunt interesati de o parte din succesiune, mostenirea imi revine mie? Si ca sa fiu sigur ca nu se razgandesc ar tb sa incheie un act la vreun notar de iesire de la succesiune a fratilor/surorilor? (sper ca m-am exprimat cat de cat ok).
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
kalel103, utilizator
Daca unul din mostenitori renunta la mostenire, partea acestiua se imparte intre ceilalti mostenitori care accepta succesiunea.
Renunţarea la succesiune este un act juridic unilateral, expres si solemn prin care moştenitorul declară că renunţă la titlul de moştenitor. Moştenitorul trebuie să dea această declaraţie în faţa notarului în cadrul termenului de prescripţie de un an al dreptului de opţiune succesorală prevăzut de Art. 1103 noul Cod Civil. Declaraţia de renunţare la moştenire desfiinţează cu efect retroactiv vocaţia succesorală a declarantului, devenind străin de moştenirea care face obiectul declaraţiei. Dreptul de a renunţa aparţine tuturor moştenitorilor.

Sper ca v-am lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate testament olograf care incalca rezerva succesorala NicholasNickleby NicholasNickleby Bună ziua! Situație: soț supraviețuitor cu doi copii, unul bun și muncitor, celălalt tot bun dar cu o viață personală cel puțin agitată. ... (vezi toată discuția)
Testament sashavr sashavr Buna seara. Stimati domni va rog sa ma ajutati in urmatorul caz succesoral. Mentionez ca provin dintr-o familie cu 7 copii (4 baieti si 3 fete). In casa ... (vezi toată discuția)
Donatia se poate ataca? lia sfercea lia sfercea un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. ... (vezi toată discuția)