avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate testament olograf care incalca rezerva ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate testament olograf care incalca rezerva succesorala

Bună ziua!

Situație: soț supraviețuitor cu doi copii, unul bun și muncitor, celălalt tot bun dar cu o viață personală cel puțin agitată.
Pentru că al doilea copil are câteva dosare de executare silită dar niciun bun pe numele lui, toți 3 ar vrea să pună la adăpost bunurile imobile ale părintelui pentru atunci când nu va mai fi.
Vă rog să îmi spuneți dacă un testament olograf prin care părintele lasă moștenire doar copilului fără probleme bunurile sale imobile va fi luat în considerare la notariat când se va deschide succesiunea.
Nu se pune problema atacării ulterioare a testamentului în instanță.

Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: NicholasNickleby , utilizator 19:14, 4 Septembrie 2015
Copilul bun cu viata personala agitate dispune de rezerva succesorala, aceasta insemnand ca are o cota din mostenire, indiferent de testamentul care se intocmeste.
Cand se ajunge la mostenire fratele (problematic) da declaratie ca renunta la ea. Daca datornicii afla pot contesta. Sau faceti act de ingrijire cu parintii in schimbul intregii averi, sau donati casa cu drept de a locui in ea pana la moarte - discutati la notar cel mai bine.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
GermanAlex, utilizator

După FORMĂ, testamentul poate fi autentic sau olograf = scris in intregime, datat si semnat de mâna testatorului. (mai sunt si alte forme testamentare)

Prin CONŢINUT, oricare dintre ele ar putea să încalce rezerva succesorală

Daca încalcă rezerva succesorala, liberalităţile excesive cuprinse în testament pot fi supuse reducţiunii. Şi asta indifererent de forma pe care o îmbracă testamentul.

Prin urmare, faceti-l cum vreţi! Sub ce formă vreţi, fiindcă ... nu va fi judecat după copertă, ci după conţinut :) Văzui că aţi completat profilul de utilizator cu ocupaţia scriitor.
Nu conteaza ca, este vorba de testament olograf sau autentic.Fratii sunt in aceeasi masura mostenitori rezervatari in calitate de descendenti si,au aceleasi drepturi succesorale.Chiar daca se testeaza in favoarea exclusiva a unui frate(descendent),celalalt poate face actiune ptr.reducerea liberalitatilor excesive.Puteti incheia un contract de abtiatie incare proprietar sa fie sotul suprvietuitor si copilul cel bun,iar copilul problematic sa fie beneficiar.Bunul imobil care face obiectul contractului de abitatie nu poate fi executat silit de creditorii beneficarului contr.de abitatie(fratele problematic),contractul se incheie la notariat in forma autentica si se inscrie in Cartea Funciara a imobilului.

Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.

Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre sora dumneavoastra.

Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a surorii dumneavoastra , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand a luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.


SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.




SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.




Succes.

Alte discuții în legătură

Testament reciproc soti, valabilitate, legatar universal lucian1956 lucian1956 Buna ziua, O familie, sot, sotie, 2 copii (copiii fiind ai sotiei din alta casatorie, purtand numele tatalui lor). Sotii isi fac unul altuia testament, ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)