O familie, sot, sotie, 2 copii (copiii fiind ai sotiei din alta casatorie, purtand numele tatalui lor). Sotii isi fac unul altuia testament, beneficiarul testamentului fiind legatar universal. Sotul actual este singur pe lume, adica nu are copii, parinti, frati, etc. In situatia decesului mamei, avand in vedere testamentele incheieate intre parinti, copiii mai mostenesc ceva ?
Daca da, in ce procente din total (totalul fiind un apartament cumparat de mama si sotul actual).
Multumesc pentru raspuns.
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca testamentul nu este luat in seama. La ce se mai face - testamentul, (adica de ce notarul care a intocmit documentul nu le-a spus ca este o hartie pentru avioane). Cei doi in cauza, au nevoie de testamente fiindca cei doi copii sunt niste hahalere. Parintele care va ramane dupa decesul sotului va avea probleme.
Va rog sa-mi spuneti cat la % (dintr-un tot) vor mosteni cei trei care vor avea dreptul: sotul supravietuitor si cei doi copii.
Multumesc.
nu avea ce sa le spuna, oricum, avocatul e cel cu care ar fi trebuit sa se sfatuiasca, notarul autentifica actul.
Testamentul nu e hartie pt avioane. El poate fi atacat daca la data decesului, prin acel testament se incalca rezerva succesorala a copiilor care rezerva reprezinta jumatate din cat ar mosteni legal.
Ei ce si-au lasat prin testament, doar ap ?
Cine zice ca sunt hahalere.. mama sau sotul mamei ?? Cine vrea sa ii lipseasca de mostenire ?
Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.
Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre descendenti.
Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a succesibillor , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului parintilor sau in termen de trei ani de zile de la data cand a luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.
SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.
SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.
Ca sa nu ne invartim in texte de legi seci...sa o spunem pe intelesul tuturor.
Deci stimate user, reductiunea liberalitatilor este o optiune, este falcultativa, nu este obligatorie. Asta inseamna ca testamentul se reduce numai in masura in care incalca rezerva descendentilor. Rezerva descendentilor este de 1/2 din cat ar culege daca ar veni la mostenire legala.
daca unul din soti moare si nu ar exista testament, succesiunea ar fi legala si nu testamentara, iar sotul supravietuitor al lua 1/4 din mostenirea sotului dec, edat, iar copii impreuna 3/4, deci rezerva acestora este de 3/8 impreuna, adica 3/4x1/2
daca li se incalca aceasta rezerva prin testament, ei pot dar nu este obligatoriu sa ceara impreuna acel 3/8. Atentie daca cere doar unul, nu profita reductiunea si celuilalt descendent.
Interventie moderator
Am rugamintea la cei care sunt consultanti/juristi de a explica, celor care posteaza probleme in forum/spete, rezolvarea pe intelesul acestora, nefiind toata lumea familiarizata cu institutiile de drept.
Multumesc