avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat in instanta, trebuie sa incheiem astfel incat dupa decesul unuia dinte noi, cel ramas in viata sa mosteneasca toate bunurile dobandite impreuna.


Cel mai recent răspuns: Laura Vilsan , Mediator 22:19, 19 Martie 2013
In primul rand, copilul sotului nu va mosteneste pe dumneavoastra, el ar veni doar la mostenirea lasata de sot. Din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti griji. Daca sotul doreste sa mosteneasca cat mai putin copilul sau, se poate face un testament prin care sa se dispuna de bunuri dupa bunul plac. Cu toate acestea copii (descendentii) au o rezerva succesorala ce nu poate fi depasita.
Regula generala este urmatoarea:sotul supravietuitor este chemat la mostenire cu descendentul defunctului si daca acesta nu vrea sau nu poate sa vina la mostenire,sotul culege intreaga mostenire,in caz contrar, are cota succesorala de 1/4 din mostenire si descendentul 3/4.
Daca doriti ca bunurile comune facute in timpul casatoriei sa revina sotului supravietuitor va informez urmatoarele prevederi legale,pentru a decide in cunostinta de cauza:
1. In privinta testamentului,sub sanctiunea nulitătii absolute a testamentului, două persoane nu pot dispune, prin acelasi testament, una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui tert.De asemenea, este considerată nescrisă dispozitia testamentară prin care se prevede dezmostenirea ca sanctiune pentru contestarea dispozitiilor din testament care aduc atingere drepturilor mostenitorilor rezervatari.
2. In ceea ce priveste donatia,orice donatie încheiată între soti este revocabilă numai în timpul căsătoriei.
3.Dispozitia testamentară prin care mostenitorii legali au fost dezmosteniti este supusă cauzelor de nulitate, absolută sau relativă, prevăzute de lege.
4.Rezerva succesorală este partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva vointei defunctului, manifestată prin liberalităti ori dezmosteniri.
Rezerva succesorală a fiecărui mostenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenta liberalitătilor sau dezmostenirilor, i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal.
Termenul de prescriptie a dreptului la actiunea în anulare curge de la data la care cei dezmosteniti au luat cunostintă de dispozitia testamentară prin care au fost înlăturati de la mostenire, dar nu mai devreme de data deschiderii mostenirii.
5.După deschiderea mostenirii, liberalitătile care încalcă rezerva succesorală sunt supuse reductiunii, la cererea mostenitorilor rezervatari,iar descendentul-copilul sotului dvs-este mostenitor rezervatar.
Pe cale de consecinta,din punctul meu de vedere,copilul are dreptul la rezerva succesorala.
Numai bine,
L.
LALITA a scris:

Regula generala este urmatoarea:sotul supravietuitor este chemat la mostenire cu descendentul defunctului si daca acesta nu vrea sau nu poate sa vina la mostenire,sotul culege intreaga mostenire,in caz contrar, are cota succesorala de 1/4 din mostenire si descendentul 3/4.



Regula generală este uşor alta. Din păcate pentru soţia supravieţuitoare. În lipsa descendenţilor, legea cheamă la succesiune, alături de soţie (în concurs cu ea) ascendenţii privilegiaţi şi colateralii, apoi celelalte clase, pînă la rudele de gradul IV inclusiv.
Va multumesc domnule avocat ptr.precizare,insa eu m-am referit strict la cazul prezentat de petent.
Evident ca la mostenire vin cele 4 clase de mostenitori, cu respectarea principiilor generale ale devolutiunii legale a mostenirii, in cotele succesorale la care au dreptul clasele de mostenitori care culeg mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare testament notarial abcorina abcorina Buna ziua, O persoana lasa prin testament notarial unei alte persoane, fara nici un grad de rudenie intre ele, toate bunurile sale. In momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . va rog frumos sa-mi spuneti fratii intre ei sant mostenitori rezervatari ?de ce intr-o publicatie scrie ca sora lui sergiu nicolaescu ataca ... (vezi toată discuția)
Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)