Buna ziua.
Fiica are calitatea de mostenitor rezervatar (prin lege, doar descendentii defunctului de orice grad, parintii defunctului, si sotul supravietuitor au aceasta calitate), adica are dreptul sa vina la mostenire, impotriva dorintei tatalui decedat, daca acesta, prin testament, a lasat mostenirea altor persoane. Cota care ii va reveni se va stabili in functie de mai multi factori (spre exemplu, e important sa stim daca mai exista si alti descendenti ai defunctului). Cu alte cuvinte, defunctul poate dispune, prin liberalitati, doar de cotitatea disponibila, care este reglementata de Codul Civil, si al carei cuantum il veti gasi reglementat in art. 841-843 din cod.
In ceea ce priveste calea legala pe care o aveti la indemana, aceasta este actiunea civila prin care solicitati reductiunea liberalitatilor excesive. In acest sens, Codul Civil prevede urmatoarele:
Art. 847. - Liberalitatile prin act sau intre vii sau prin testament, cand vor trece peste partea disponibila, vor fi reduse la aceasta parte.
Art. 848. - Reductiunea liberalitatilor intre vii nu va putea fi ceruta decat numai de erezii rezervatari, de erezii acestora sau de cei care infatiseaza drepturile lor.
Art. 849. - Partea disponibila se calculeaza cu chipul urmator: pe langa bunurile ce a lasat donatorul sau testatorul in momentul mortii sale, se adauga prin calcul si bunurile de care a dispus prin donatiuni intre vii, dupa starea lor din momentul donatiunii si dupa valoarea ce au avut in momentul mortii donatorului. Din aceasta masa de bunuri, scazandu-se datoriile, pe ceea ce va ramanea se calculeaza partea disponibila, dupa numarul si calitatea erezilor.
Art. 850. - Intai se vor reduce dispozitiile testamentare; cand bunurile cuprinse in aceste dispozitii nu vor mai fi, atunci numai se va face reductiunea donatiunilor. Reductiunea va incepe de la cea din urma donatiune, dupa savarsirea acesteia se va trece indata la cea a doua dupa dansa, si asa pe rand pana la cea mai veche donatiune.
Art. 851. - Cand donatiunea intre vii, supusa la reductiune, s-a facut la unul din cei cu drept de mostenire, acesta va putea scadea partea cu care ar trebui sa se reduca donatiunea, din partea ce i s-ar cuveni ca erede in bunurile nedisponibile, daca aceste bunuri sunt de aceeasi natura cu cele daruite.
De asemenea, se poate solicita in instanta si rezilierea contractului de intretinere. Ati specificat ca e vorba de un contract de intretinere cu clauza... nu cumva e vorba de un contract de vanzare-cumparare, cu clauza de intretinere?
nu exista alt mostenitor, decat fiica
da,asa e contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, apoi a zis de testament
dar daca e testament ? ce face?