avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate sparge un testament ? Dar un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate sparge un testament ? Dar un contract de intretinere cu clauza?

Un barbat si o femeie se casatoresc. Din casatorie rezulta o fiica. Dupa un timp parintii se despart si fiica ii revine mamei. Apoi dupa foarte multi ani survine decesul tatalui. Fiica doreste sa intre in posesia mostenirii. Insa, o matusa(sora tatalui) impreuna cu sotul ei si o fiica, doresc sa le revina lor totul. I se spune fetei ca ei au un contract de intretinere cu clauza, mai tarziu i se spune ca au un testament. Totusi fata este chemata de matusa la notariat, pentru a rezolva situatia mostenirii. De ce? Mai poate fata sa intre in posesia mostenirii?
Cel mai recent răspuns: florin sebastian , utilizator 12:16, 28 Ianuarie 2011
Buna ziua.
Fiica are calitatea de mostenitor rezervatar (prin lege, doar descendentii defunctului de orice grad, parintii defunctului, si sotul supravietuitor au aceasta calitate), adica are dreptul sa vina la mostenire, impotriva dorintei tatalui decedat, daca acesta, prin testament, a lasat mostenirea altor persoane. Cota care ii va reveni se va stabili in functie de mai multi factori (spre exemplu, e important sa stim daca mai exista si alti descendenti ai defunctului). Cu alte cuvinte, defunctul poate dispune, prin liberalitati, doar de cotitatea disponibila, care este reglementata de Codul Civil, si al carei cuantum il veti gasi reglementat in art. 841-843 din cod.
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
ContSters182415, utilizator
In ceea ce priveste calea legala pe care o aveti la indemana, aceasta este actiunea civila prin care solicitati reductiunea liberalitatilor excesive. In acest sens, Codul Civil prevede urmatoarele:

Art. 847. - Liberalitatile prin act sau intre vii sau prin testament, cand vor trece peste partea disponibila, vor fi reduse la aceasta parte.
Art. 848. - Reductiunea liberalitatilor intre vii nu va putea fi ceruta decat numai de erezii rezervatari, de erezii acestora sau de cei care infatiseaza drepturile lor.
Art. 849. - Partea disponibila se calculeaza cu chipul urmator: pe langa bunurile ce a lasat donatorul sau testatorul in momentul mortii sale, se adauga prin calcul si bunurile de care a dispus prin donatiuni intre vii, dupa starea lor din momentul donatiunii si dupa valoarea ce au avut in momentul mortii donatorului. Din aceasta masa de bunuri, scazandu-se datoriile, pe ceea ce va ramanea se calculeaza partea disponibila, dupa numarul si calitatea erezilor.
Art. 850. - Intai se vor reduce dispozitiile testamentare; cand bunurile cuprinse in aceste dispozitii nu vor mai fi, atunci numai se va face reductiunea donatiunilor. Reductiunea va incepe de la cea din urma donatiune, dupa savarsirea acesteia se va trece indata la cea a doua dupa dansa, si asa pe rand pana la cea mai veche donatiune.
Art. 851. - Cand donatiunea intre vii, supusa la reductiune, s-a facut la unul din cei cu drept de mostenire, acesta va putea scadea partea cu care ar trebui sa se reduca donatiunea, din partea ce i s-ar cuveni ca erede in bunurile nedisponibile, daca aceste bunuri sunt de aceeasi natura cu cele daruite.
De asemenea, se poate solicita in instanta si rezilierea contractului de intretinere. Ati specificat ca e vorba de un contract de intretinere cu clauza... nu cumva e vorba de un contract de vanzare-cumparare, cu clauza de intretinere?
nu exista alt mostenitor, decat fiica
da,asa e contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, apoi a zis de testament
dar daca e testament ? ce face?
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
florin sebastian, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie sau vanzare-cumparare EugenIoja EugenIoja Buna seara.Ma numesc Eugen Ioja si v-as ruga sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez.Despre ce e vorba:am o matusa care detine o garsoniera.Dorinta ei este ... (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unei persoane din afara familiei pvstefanes pvstefanes Doresc sa fac un testament in favoarea unei persoane care nu are nici o legatura cu mostenitorii mei legali. Cum trebuie sa procedez pentru a fi sigur ca nu va ... (vezi toată discuția)