avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament in favoarea unei persoane din afara familiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament in favoarea unei persoane din afara familiei

Doresc sa fac un testament in favoarea unei persoane care nu are nici o legatura cu mostenitorii mei legali. Cum trebuie sa procedez pentru a fi sigur ca nu va putea fi schimbat de nimeni si ca vointa mea va fi indeplinita intocmai?
Testamentul il intocmiti la notar.
Va trebui sa stiti, ca daca aveti descendenti directi, nu le puteti incalca rezerva succesorala, aceasta inseamna ca nu puteti la sa prin testament acelei persoane toate bunurile pe care le aveti. Doar o parte din ele.
In caz contrar, mostenitorii legali, descendenti directi, vor putea (si vor reusi) anularea testamentului.
buna ziua ,


acest lucru este valabil si pentru testamentul facut intre soti ??? de exemplu sa-si lase unul celuilalt dupa moarte toate bunurile dobandite ???
dar daca fac un act de vanzare cumparare catre un tert ,...atunci tot ce-ati invocat dvs. mai sus cade ???
Tot ceea ce v-am spus se refera la testamente.

Actul de vanzare-cumparare este diferit de testament.

Exista posibilitatea efectuarii unui testament pentru sot, dar conditiile raman valabile cele ce vi le-am spus mai sus.

p.s. daca aveti copiii si intentionati sa-i "dezmosteniti" printr-un testament facut in favoarea unei persoane ce nu face parte din familie, trebuie sa stiti ca legea romana nu permite acest lucru, decat in cazuri speciale, strict enumerate in codul civil la art.958.



Art. 958

Nedemnitatea de drept

(1) Este de drept nedemnă de a moşteni:
a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;
b) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului.
(2) În cazul în care condamnarea pentru faptele menţionate la alin. (1) este împiedicată prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescripţia răspunderii penale, nedemnitatea operează dacă acele fapte au fost constatate printr-o hotărâre judecătorească civilă definitivă.
(3) Nedemnitatea de drept poate fi constatată oricând, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu de către instanţa de judecată ori de către notarul public, pe baza hotărârii judecătoreşti din care rezultă nedemnitatea.




Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2015
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza numai liberalitatile facute prin acte inter vivos (donatii) si mortis causa.(testamente)

Codul civil prin art. 1086 defineste notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitat"

Conform art. 1095 din Cod civil: 1Dreptul la actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.

2 In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.

3 Exceptia de reductiune este imprescriptibila extinctiv.


Reductiunea liberalitatilor excessive se poate realiza prin buna invoiala a celor interesati.

In situatia unui dezacord , reductiunea poate fi invocata in fata instantei de judecata pe cale de exceptie sau pe cale de actiune.

In cazul existentei mai multor mostenitori rezervatari, reductiunea opereaza numai in limita de cotei de rezerva cuvenite celui care a cerut-o si profita numai acestuia.


Intregirea rezervei succesorale se realizeaza in natura.


Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului.





Poate fi perfectat un contract de intretinere.



Rezolutiunea contractului de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.



Succes.
AM INTELES ,.........problema este ca un unchi de-al meu avea cu matusa mea testament reciproc iar acesta dupa moartea matusii se pare (se cam fereste rau de tot de noi) a instrainat casa (cum ???? nu stiu daca o putea face prin act de vanzare-cumparare catre un alt nepot de-al lui ???!!!)
fiind vorba de-o casa destul de bine plasata in Bucuresti , eu am 2 fete si-ar fi pacat sa piarda acest drept al lor !

va multumesc frumos !

Alte discuții în legătură

Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)