avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau vanzare-cumparare

Buna seara.Ma numesc Eugen Ioja si v-as ruga sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez.Despre ce e vorba:am o matusa care detine o garsoniera.Dorinta ei este de a-mi lasa mie aceasta garsoniera.Tatal meu este singura ruda de gradul 1,in viata.Mai sunt cativa verisori de la fratii matusii,decedati intre timp,care ar dorii aceasta garsoniera.Personal,as dori sa-i lase tatalui meu garsoniera,fie prin donatie, fie prin vanzare-cumparare,avand in vedere atat costurile legalizarii acestei operatiuni,cat siVa imposibilitatea atacarii sub orice forma de eventualii pretendenti.Mentionez ca din motive personale nu doresc,deocamdata,aceasta mostenire.Va multumesc anticipat,pentru timpul acordat.Cu stima,Eugen Ioja.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:53, 29 August 2015
Testamentul este sfânt.
Trebuie respectată rezerva succesorală astfel că testamentul poate fi atacat.
sa va lase testament, o mai fi pana moare matusa, poate o veti vrea atunci. Chiar daca nu o vreti, o dati atunci tatalui.
Inteleg ca nu are mostenitori rezervatari, nu are copii sau sot. Cu tatal dvs daca e sora, e ruda de gradul 2. Ca tatal e ruda de gradul 1 cu dvs, nu are nicio legatura cu garsoniera matusii.
Testamentul poate fi desfiintat.




Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza NUMAI LIBERALITATILE facute prin acte inter vivos donatii si mortis causa legate, testamente.


Codul civil prin art. 1086 defineste notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati (testamentul fiind o liberalitate).

Este posibil ca mostenitorii rezervatari sa ceara reductiunea liberalitatilor dupa decesul legatarului , pentru partea care-i incalca rezerva succesorala.



Descendentii sunt mostenitori rezervatari.



Rezerva succesorala este partea din mostenire la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati



Perfectati un contract de inchiriere.


Cata vreme obligatia de intretinere este indeplinita , nu poate opera sanctiunea rezolutiunii.

( sanctiunea rezolutiunii poate fi invocata numai de catre partea contractanta ale carei interese au fost lezate ).




Asadar, cata vreme dumneavoastra va indepliniti obligatia de intretinere , stipulata in contract, cealalta parte contractanta nu se poate adresa instantei de judecata, pentru a lipsi de efecte juridice actul incheiat .


Dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca va indepliniti obligatiile contractuale ce va incumba.


Contractul este legea partilor, acesta trebuie respectat.


Rezolutiunea nu poate opera, retinand doar manifestarea de vointa a uneia dintre partile contractante.







Succes.



Va multumesc pentru amabilitate si timpul acordat.Sincer, a fost putin mai greu cu termenii de specialitate, dar cu un minim "efort", am inteles.Cu respect,eugen ioja.

Alte discuții în legătură

Atac testament, succesiune cospreda cospreda Buna ziua, In cazul in care se face o succesiune la tribunal si exista un testament. in ce moment ceilalti mostenitori pot ataca testamentul? Se face proces ... (vezi toată discuția)
Testament ileana70 ileana70 Buna ziua. Poate cineva sa-mi spuna daca un testament facut in fata notarului de catre bunici pentru nepoti ramane valabil dupa moartea lor, tinand cont ca ... (vezi toată discuția)
Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)