avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atac testament, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atac testament, succesiune

Buna ziua,

In cazul in care se face o succesiune la tribunal si exista un testament. in ce moment ceilalti mostenitori pot ataca testamentul? Se face proces separat pt atacul testamentului iar in acest timp, procesul de succesiune este blocat?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:34, 25 Martie 2015
Se poate interveni fie in procesul deja existent, fie ataca testamentul printr-un proces separat.
Suspendarea intervine numai daca o parte din primul proces o cere, nu intervine de drept.
inteleg. Deci daca persoana care ataca testamentul cere sa fie suspendat procesul de succesiune, acesta se suspenda? Si daca procesul de atac al testamentului dureaza cu tot cu n*recursuri ani de zile, succesiunea nu se poate realiza?
Sau daca succesiunea se incheie, iar testamentul este anulat ulterior in alt proces, o luam de la capat cu succesiunea?
Testamentul poate fi desfiintat, separat ori in procesul dedus judecatii.




Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza NUMAI LIBERALITATILE facute prin acte inter vivos donatii si mortis causa legate, testamente.


Codul civil prin art. 1086 defineste clar notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati (testamentul fiind o liberalitate).

Se poate ca mostenitorii rezervatari sa ceara reductiunea liberalitatilor dupa decesul legatarului , pentru partea care-i incalca rezerva succesorala.

Descendentii sunt mostenitori rezervatari.



Rezerva succesorala este partea din mostenire la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati




Succes.

doamna Stoica, eu stiam foarte bine ca un testament poate fi atacat, nu intrebasem daca se poate sau nu ataca ci cand si ce se intampla in acest timp cu procesul de succesiune? Se blocheaza ani de zile pana cand dupa re re re recursuri se constata ca e valabil sau nu?
Daca se contesta testamentul trebuie rezolvata mai intai aceasta problema.
Nu se poate finaliza o dezbatere succesorala in caz contrar.

In functie de situatie se poate ajunge la suspendarea judecatii sau judecata sa se faca in acelasi proces.
Depinde de apararile partilor in primul rand...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ileana70 ileana70 Buna ziua. Poate cineva sa-mi spuna daca un testament facut in fata notarului de catre bunici pentru nepoti ramane valabil dupa moartea lor, tinand cont ca ... (vezi toată discuția)
Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)
Atacare in instanta a testamentului notarial de catre mostenitorii rezervatari mihaela34vivi mihaela34vivi Buna seara,imi puteti spune care sunt putinele sanse de a ataca in instanta un testament notarial facut de sot catre sotie,in situatia in care apar mostenitori ... (vezi toată discuția)