O sa fiu foarte scurt si o sa rog sa imi spuneti opinia dumneavoastra avizata despre aceasta situatie.
Ma aflam in drum spre Satu-Mare cu masina de serviciu (eram in afara orelor de serviciu si in interes personal, proprietar masina: X SRL, masina poate fi folosita in interes personal fara nici o problema). La volanul masinii nu ma aflam direct eu ci un prieten de al meu angajat la o alta firma: Y SRL, eu eram pasager in dreapta.. Din pacate, am fost implicati intr-un eveniment rutier din vina prietenul meu care conducea masina mea de serviciu. Masina lovita apartinea unei alte firme Z SRL si transporta 3 angajati. Nu au fost morti, un singur om a avut niste zgarieturi dar fara mari probleme. A declarat in dosarul de la politie ca nu are pretentii iar dosarul s-a incheiat cu NUP. In prezent, prietenul meu care a condus si-a recuperat si permisul de conducere.
Acum insa, patronul si avocatul firmei Z SRL (cel cu masina avariata de noi) doreste niste compensatii banesti de la conducatorul auto (prietenul meu) pe motiv ca pana si-a luat alta masina cu banii de la RCA a trebuit sa inchirieze masina, a platit salarii 100% la angajati desi erau in concediu medical, spaga pe la doctori ca a mers cu angajatii la analize etc etc. Ameninta ca da in judecata pe prietenul meu, in fine.
Ideea e ca avocatul Z SRL a trimis un mail catre X si Y SRL prin care cere lamurirea situatii personale a prietenului meu din urmatoarele puncte de vedere: a) al carei firmei e angajat prietenul meu si b) daca era in interes de serviciu si daca a condus masina cu acceptul proprietarului ? Mai mentioneaza ca aceste informatii vor fi folosite in instanta si au rolul de a evita actionarea in instanta a firmelor X si Y SRL daca nu e necesar.
Pe prietenul meu poate sa il dea in judecata cat vrea pentru ca stiu ca asta nu e un proces serios ci doar o tentativa tiganeasca de a profita de pe urma unui eveniment nefericit, insa vreau sa evit sa dea firma X SRL (proprietarul masinii si cea la care lucrez eu) in judecata pentru a nu imi crea mie probleme.
Eu i-am raspuns ca ne deplasam in interes personal si eram in afara orelor de serviciu iar masina se poate folosi si in afara orelor de serviciu...
Credeti ca in acest caz Z SRL are vreun motiv sa dea in judecata proprietarul masinii si anume X SRL (RCA-ul si-a facut treaba, a platit banii pentru bunul avariat) sau doar conducatorul auto care a cauzat accidentul indiferent de masina cui conducea ?