avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident rutier - cine raspunde pentru pagubele ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident rutier - cine raspunde pentru pagubele materiale ?

Buna ziua,

O sa fiu foarte scurt si o sa rog sa imi spuneti opinia dumneavoastra avizata despre aceasta situatie.

Ma aflam in drum spre Satu-Mare cu masina de serviciu (eram in afara orelor de serviciu si in interes personal, proprietar masina: X SRL, masina poate fi folosita in interes personal fara nici o problema). La volanul masinii nu ma aflam direct eu ci un prieten de al meu angajat la o alta firma: Y SRL, eu eram pasager in dreapta.. Din pacate, am fost implicati intr-un eveniment rutier din vina prietenul meu care conducea masina mea de serviciu. Masina lovita apartinea unei alte firme Z SRL si transporta 3 angajati. Nu au fost morti, un singur om a avut niste zgarieturi dar fara mari probleme. A declarat in dosarul de la politie ca nu are pretentii iar dosarul s-a incheiat cu NUP. In prezent, prietenul meu care a condus si-a recuperat si permisul de conducere.

Acum insa, patronul si avocatul firmei Z SRL (cel cu masina avariata de noi) doreste niste compensatii banesti de la conducatorul auto (prietenul meu) pe motiv ca pana si-a luat alta masina cu banii de la RCA a trebuit sa inchirieze masina, a platit salarii 100% la angajati desi erau in concediu medical, spaga pe la doctori ca a mers cu angajatii la analize etc etc. Ameninta ca da in judecata pe prietenul meu, in fine.

Ideea e ca avocatul Z SRL a trimis un mail catre X si Y SRL prin care cere lamurirea situatii personale a prietenului meu din urmatoarele puncte de vedere: a) al carei firmei e angajat prietenul meu si b) daca era in interes de serviciu si daca a condus masina cu acceptul proprietarului ? Mai mentioneaza ca aceste informatii vor fi folosite in instanta si au rolul de a evita actionarea in instanta a firmelor X si Y SRL daca nu e necesar.

Pe prietenul meu poate sa il dea in judecata cat vrea pentru ca stiu ca asta nu e un proces serios ci doar o tentativa tiganeasca de a profita de pe urma unui eveniment nefericit, insa vreau sa evit sa dea firma X SRL (proprietarul masinii si cea la care lucrez eu) in judecata pentru a nu imi crea mie probleme.

Eu i-am raspuns ca ne deplasam in interes personal si eram in afara orelor de serviciu iar masina se poate folosi si in afara orelor de serviciu...

Credeti ca in acest caz Z SRL are vreun motiv sa dea in judecata proprietarul masinii si anume X SRL (RCA-ul si-a facut treaba, a platit banii pentru bunul avariat) sau doar conducatorul auto care a cauzat accidentul indiferent de masina cui conducea ?

Multumesc pentru un raspuns prompt...
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 12:04, 17 Mai 2012
Va rog sa nu deschideti mai multe topicuri in sectiuni diferite cu aceeasi problema, este o incalcare a punctului 3.3. din regulamentul forumului. Va multumesc pentru intelegere.

@franciscgerber a scris: Din cate stiu eu , cand ridică banii de la asigurator, semnează o declaraţie în care se specifică faptul că nu mai are alte pretenţii în legătură cu dauna respectivă.

@john1985 a scris: Multumesc pentru raspuns. Asta inseamna ca nu mai are ce sa ceara nici de la proprietarul masinii, nici de la conducatorul auto...poate doar sa incerce sa trimita mailuri de intimidare ...Oricum, pe de alta parte, ca sa dai in judecata din cate stiu trebuie sa demonstrezi cu probe ca s-a creat un prejudiciu iar din moment ce RCA-ul a acoperit avaria bunului respectiv, banuiesc ca nu da in judecata si aduce ca probe faptul ca a dat spaga la doctori si ca a vrut el sa ii duca pe angajatii lui la nu stiu ce consult sau ca a inchiriat o masina o luna ...

Ce parere aveti ?



In regula. Imi cer scuze. Dumneavoastra puteti exprima un punct de vedere in situatia prezentata mai sus ? Multumesc.
Mai are cineva vreo opinie ?
Din pacate, demersurile acelui avocat sunt absolut fara fundament, prin plata daunelor de catre asigurator, acceptate si primite, de catre despagubit, beneficiarul acestora nu mai poate emite pretentii suplimentare (de la nimeni) decat numai pentru a sicana.
Mai sunt si astfel de "prestatori" de servicii fortate, bazate pe promisiuni iluzorii, in speranta unor castiguri intamplatoare.(numai onorariul sau este sigur:P )
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
nucu$, utilizator
- Problema e ce prevede contractul dvs. individual de munca vizavi de masina proprietate a societatii unde sunteti salariat si daca va e permis ca o terta persoana sa conduca acel vehicul. -asta e un prim aspect;
- daca persoanele prejudiciate sunt nemultumite de despagubirea ce au primit-o sau nu au primit-o ( firma Y), au calea CIVILA de a va actiona in judecata, unde, in baza probelor ce vor fi administrate, instanta se va pronunta daca cerererile acelei firma sunt justificate sau nu;
- nu puteti impiedica o astfel de solicitare la instanta civila, dar va ramine posibilitatea de a va apara, alaturi de asiguatorul dvs. RCA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri rca silviu.d silviu.d Buna ziua Supun atentiei dvs. urmatoarea problema : X, proprietar al autoturismului Z, pleaca la drum cu Y - pe post de sofer. Pe parcurs, Y atipeste la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achizitionare autoturism ! CrissMGC CrissMGC Buna ziua ! Vin in atentia comunitatii acestui forum cu o nelamurire legata de achizitionarea unui autoturism. Autoturismul in cauza a fost cumparat de ... (vezi toată discuția)
Casco vs. rca lorefaur lorefaur Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Doua masini, ale aceluiasi proprietar-societati comerciale-se ciocnesc si rezulta o ... (vezi toată discuția)