avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Activitate Lex_

Activitate Lex_

Răspuns la discuția divort
Puteti solicita numirea unui avocat si acoperirea onorariului acestuia conform OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila (care prevede in art. 23 ca ajutorul public judiciar sub forma asistentei prin avocat se acorda conform prevederilor cuprinse in Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la asistenta judiciara sau asistenta judiciara gratuita), doar daca indepliniti conditiile prevazute de aceasta ordonanta, respectiv:

"Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania."

Nefiind o cauza penala nu puteti beneficia de un avocat din oficiu, dar exista serviciul de asistenta juridica gratuita. Va puteti adresa Baroului din orasul in care faceti parte si solicitati o astfel de asistenta, facand dovada venitului dumneavoastra.

O seara placuta!!
Răspuns la discuția Termen raspuns
Buna seara. La numararea zilelor se pune inclusiv ziua inregistrarii.

O seara placuta!
Răspuns la discuția Mediatorul si vechimea in munca
In Legea. 192/2006 care reglementeaza medierea si activitatea mediatorilor sunt prevazulte urmatoarele:

Art. 7: Poate fi mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
- are capacitate deplina de exercitiu;
- are studii superioare;
- are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere;
- este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
- se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;
- a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, cu exceptia absolventilor de programe sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de mediere;
- a fost autorizată ca mediator, în condiţiile prezentei legii.

O seara placuta!
Răspuns la discuția Primul termen
Daca se prezinta o parte ( reclamant, parat), in temeiul art. 152 C.proc.civ. , instanta va trece la judecata. Neprezentarea reclamantului la termenul de judecata nu atrage respingerea cererii ca nesustinuta, ci, daca paratul este prezent, instanta va trece la judecata, iar daca lipseste si paratul si nici nu s-a cerut judecarea in lipsa, instanta va dispune suspendarea judecatii.
Prin exceptie, la judecarea la prima instanta a cererilor de divort, lipsa nejustificata a reclamantului la termenele de judecata are drept consecinta respingerea cererii sale ca nesustinuta (art.616 C.proc.civ.), paratul neputand cere continuarea judecatii, afara de cazul in care a formulat, in termen, cerere reconventionala, judecata acesteia din urma nefiind influentata de lipsa reclamantului din cererea de chemare in judecata.

Succes