avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediatorul si vechimea in munca
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediatorul si vechimea in munca

Buna seara as avea o intrebare in legatura cu cariera de mediator. Am absolvit cursurile unei facultati dupa care am urmat cursurile de master, am terminat si asta, dc as face cursul de mediator,pt a practica meseria mai am nevoie de vechimea in munca? Va multumesc, o seara placuta!
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 16:53, 9 Martie 2013
Este o profesie interesanta, care necesita , insa , in mod real capacitati dovedite de gestiune a unor relatii umane.

Cum nu exista modalitate reala si in special legala ca sa dovedesti asa ceva, este prezumat ca o experienta in munca de minim 3 ani creeaza oportunitati de a cultiva si dezvolta aceste abilitati sociale.

In plus, o cerinta minima este si absolvirea studiilor superioare, care de asemenea prezuma acumularea unui nivel de educatie care ii confera mediatorului o anumita abilitate de a cuprinde compexitatea problematicii acestui domeniu ( trebuie studiate si cunoscute legi, tehnici de gestionare a conflictelor, tehnici de comunicare si de negociere etc. ). In plus, conform standardelor sociale uzuale, studiile superioare asigura si un anume prestigiu social, util in reputatia si autoritatea de care trebuie sa dea dovada.

Asadar, raspunsul la intrebarea dvs:
cerinta obligatorie : vechime in munca de cel putin 3 ani, dovedita ( art.7 pct. c) din Legea 192/2006 )

Pentru a face cursul de mediator, sugestia mea este sa alegeti momentul apropiat acumularii celor 3 ani de experienta in munca. Garantat, calitatea invatarii tehnicilor de mediere la acel moment va fi alta decat la inceputul fraged al unei vieti profesionale. Va trebui sa va exersati un ascendent , de exemplu, asupra a doua persoane de 60 ani, aflate in litigiu de partaj a mostenirii.Trebuie sa ii puteti stapani timp de 2 ore, iara daca medierea o cere, poate inca 2 ore, si poate inca 2 ore...

Succes !
In Legea. 192/2006 care reglementeaza medierea si activitatea mediatorilor sunt prevazulte urmatoarele:

Art. 7: Poate fi mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
- are capacitate deplina de exercitiu;
- are studii superioare;
- are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere;
- este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
- se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;
- a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, cu exceptia absolventilor de programe sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de mediere;
- a fost autorizată ca mediator, în condiţiile prezentei legii.

O seara placuta!
Un raspuns simplu, Da, asa prevede legea, (192/2006) este obligatorie vechimea in munca, dovedita cu acte.
Asa cum rezulta din lege, conditia de vechime a celor 3 ani este alternativa cu conditia absolvirii unui program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere. Deci oricare dintre cele 2 conditii este suficienta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum devii mediator? TurcuOvi TurcuOvi Cum poti se devi mediator si sa profesezi? Daca sunt recent absolvent al unei facultati este necesar sa treaca o anumita perioada pana sa pot lua parte la un ... (vezi toată discuția)
Juridice alexccc11.@yahoo.com alexccc11.@yahoo.com sal., ce pasi trebuiesc urmati pentru a deveni MEDIATOR.Multumesc! (vezi toată discuția)
Cum pot deveni mediator? gargaritarita gargaritarita Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a putea lucra ca mediator? Cine poate fii mediator ? (vezi toată discuția)