avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Activitate citi1998

Activitate citi1998

Ar mai fi ceva: in noul C.Civ., la art.13, se spune ca renuntarea la un drept nu se prezuma.

In aceasta situatie, un notar are dreptul sa declare strain de succesiune pe un mostenitor, motivand ca acesta are "domiciliul necunoscut"? Adica nu-l gaseste, si prezuma ca a renuntat la mostenire!?

Ma gandesc la faptul ca ceilalti mostenitori pot cere dezbaterea de succesiune la un notar, declarand nesincer ca nu-mi cunosc domiciliul, astfel incat sa nu fiu citat la dezbatere?

procmarci a scris:

Daca exista divergente intre mostenitori in legatura cu succesiunea, oricare dintre acestia pot solicita instantei efectuarea unui partaj judiciar succesoral.
Deci, daca ceilalti mostenitori nu se inteleg, puteti sa va treziti cu citatie la instanta.


Multumesc !

Sunt convins ca oricine are dreptul de a se adresa in instanta. Dar, totusi, chiar si in aceasta situatie, nu pot cere sa-mi fie respectat dreptul de optiune in termen?

Adica, mai precis, NU pot cere suspendarea cauzei pana la implinirea termenului de acceptare ? In caz contrar, actiunea in instanta ar putea fi inteleasa ca o modalitate de a ma forta sa la o optiune, inainte de termenul legal!

Cum interpretati o astfel de situatie ?? Repet, vreau sa ma gandesc, dar, mai ales vreau sa verific daca nu exista cumva un pasiv de care nu stiu, de exemplu un imprumut sau girant pentru imprumut, in favoarea chiar a unuia dintre mostenitori, care astfel si-ar putea plati datoriile pe seama celorlalti mostenitori.

Stiu ca exista posibilitatea de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar, dar mai corect mi s-ar parea sa ma documentez inainte de a lua o decizie. De aici provine dilema mea. Cum ar trebui sa reactionez in cazul unei actiuni in instanta, deschise de alt mostenitor, inainte de termenul legal de un an ?
lloryshyka a scris:

Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data deschiderii mostenitii cf NCC!


Multumesc ! Mai am o intrebare, daca se poate :(

In acest interval, de un an de la data decesului, ceilalti mostenitori pot solicita dezbaterea succesiunii in instanta ? Adica, este posibil sa ma trezesc citat in proces inainte de implirea termenului de un an? Problema mea este ca as vrea sa ma mai gandesc daca accept sau nu succesiunea, dar nici nu vreau sa ma trezesc dat in judecata, inainte de termenul de un an.

Pueti sa-mi dati un raspuns? Va rog !
Tata a decedat in 9 martie 2012. Care este termenul in care pot sa declar ca accept succesiunea ? 6 luni sau 1 an ??
Persoana X moare in 2005, lasand in urma o datorie de 120 milioane la banca, pentru un credit de nevoi personale. Banca are cesiune pe drepturile salariale, care nu mai exista, de vreme ce X moare!
Dupa cateva luni, tot in 2005, mostenitorii dezbat succesiunea fara sa declare, evident (!) datoria la banca.
Problema este: datoria s-a prescris ? Sau banca poate cere datoria de la mostenitori, desi au trecut 7 ani ?