procmarci a scris:
Daca exista divergente intre mostenitori in legatura cu succesiunea, oricare dintre acestia pot solicita instantei efectuarea unui partaj judiciar succesoral.
Deci, daca ceilalti mostenitori nu se inteleg, puteti sa va treziti cu citatie la instanta.
Multumesc !
Sunt convins ca oricine are dreptul de a se adresa in instanta. Dar, totusi, chiar si in aceasta situatie, nu pot cere sa-mi fie respectat dreptul de optiune in termen?
Adica, mai precis, NU pot cere suspendarea cauzei pana la implinirea termenului de acceptare ? In caz contrar, actiunea in instanta ar putea fi inteleasa ca o modalitate de a ma forta sa la o optiune, inainte de termenul legal!
Cum interpretati o astfel de situatie ?? Repet, vreau sa ma gandesc, dar, mai ales vreau sa verific daca nu exista cumva un pasiv de care nu stiu, de exemplu un imprumut sau girant pentru imprumut, in favoarea chiar a unuia dintre mostenitori, care astfel si-ar putea plati datoriile pe seama celorlalti mostenitori.
Stiu ca exista posibilitatea de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar, dar mai corect mi s-ar parea sa ma documentez inainte de a lua o decizie. De aici provine dilema mea. Cum ar trebui sa reactionez in cazul unei actiuni in instanta, deschise de alt mostenitor, inainte de termenul legal de un an ?