avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este termenul de acceptare a succesiunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este termenul de acceptare a succesiunii?

Tata a decedat in 9 martie 2012. Care este termenul in care pot sa declar ca accept succesiunea ? 6 luni sau 1 an ??
Cel mai recent răspuns: citi1998 , utilizator 17:02, 26 Mai 2012
Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data deschiderii mostenitii cf NCC!
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
lloryshyka, utilizator
lloryshyka a scris:

Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data deschiderii mostenitii cf NCC!


Multumesc ! Mai am o intrebare, daca se poate :(

In acest interval, de un an de la data decesului, ceilalti mostenitori pot solicita dezbaterea succesiunii in instanta ? Adica, este posibil sa ma trezesc citat in proces inainte de implirea termenului de un an? Problema mea este ca as vrea sa ma mai gandesc daca accept sau nu succesiunea, dar nici nu vreau sa ma trezesc dat in judecata, inainte de termenul de un an.

Pueti sa-mi dati un raspuns? Va rog !
Daca exista divergente intre mostenitori in legatura cu succesiunea, oricare dintre acestia pot solicita instantei efectuarea unui partaj judiciar succesoral.
Deci, daca ceilalti mostenitori nu se inteleg, puteti sa va treziti cu citatie la instanta.
procmarci a scris:

Daca exista divergente intre mostenitori in legatura cu succesiunea, oricare dintre acestia pot solicita instantei efectuarea unui partaj judiciar succesoral.
Deci, daca ceilalti mostenitori nu se inteleg, puteti sa va treziti cu citatie la instanta.


Multumesc !

Sunt convins ca oricine are dreptul de a se adresa in instanta. Dar, totusi, chiar si in aceasta situatie, nu pot cere sa-mi fie respectat dreptul de optiune in termen?

Adica, mai precis, NU pot cere suspendarea cauzei pana la implinirea termenului de acceptare ? In caz contrar, actiunea in instanta ar putea fi inteleasa ca o modalitate de a ma forta sa la o optiune, inainte de termenul legal!

Cum interpretati o astfel de situatie ?? Repet, vreau sa ma gandesc, dar, mai ales vreau sa verific daca nu exista cumva un pasiv de care nu stiu, de exemplu un imprumut sau girant pentru imprumut, in favoarea chiar a unuia dintre mostenitori, care astfel si-ar putea plati datoriile pe seama celorlalti mostenitori.

Stiu ca exista posibilitatea de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar, dar mai corect mi s-ar parea sa ma documentez inainte de a lua o decizie. De aici provine dilema mea. Cum ar trebui sa reactionez in cazul unei actiuni in instanta, deschise de alt mostenitor, inainte de termenul legal de un an ?
citi1998 a scris:

Repet, vreau sa ma gandesc, dar, mai ales vreau sa verific daca nu exista cumva un pasiv de care nu stiu, de exemplu un imprumut sau girant pentru imprumut, in favoarea chiar a unuia dintre mostenitori, care astfel si-ar putea plati datoriile pe seama celorlalti mostenitori.

Daca exista vreun pasiv veti raspunde pentru el in limita activului. Nicidecum nu veti raspunde cu bunurile dvs. proprii.

citi1998 a scris:

Stiu ca exista posibilitatea de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar, dar mai corect mi s-ar parea sa ma documentez inainte de a lua o decizie.

Posibilitatea acceptarii sub beneficiu de inventar era in reglementarea vechiului Cod Civil. Acum exista doar doua posibilitati (variante): acceptati sau renuntati.


Legat de neacceptare: nu prea recomand acest lucru,si niciun notar sau avocat bun nu cred ca ar face-o. Mentionez ca refuzul mostenirii nu are ca efect doar faptul ca nu va veti primi partea de mostenire (bunul in cauza),ci dvs nu veti mai fi ruda cu defunctul! Exista o serie intreaga de urmari sau posibile urmari,e gresit cum 90% din persoane inteleg prin refuz doar renuntarea la patrimoniu. Daca de exemplu defunctul este unul din parinti si refuzati,atunci dpdv juridic NU mai sunteti copilul lui/ei. Asa ca ganditi-va bine.

Eu recomand acceptarea. Succes!

Alte discuții în legătură

Va rog un raspuns concret !!! redialboss redialboss se poate executa silit apartamentul pentru credite de consum nerambursabile stiind faptul ca apartamentul respectiv nu este proprietate personala ci este ... (vezi toată discuția)
Descendent renuntator lolo0112 lolo0112 in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)