avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... descendent renuntator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

descendent renuntator

in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in locul descendentului renuntator vin colateralii?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:03, 3 Octombrie 2008
Dacă descendentul renunţător este unicul copil, şi dacă el, la rîndul lui, nu are copii, la succesiune vor fi chemaţi, în temeiul legii, soţul supravieţuitor alături de ascendenţii şi colateralii privilegiaţi (părinţii defunctului, fraţii şi surorile lui sau descendenţii din fraţi şi surori pînă la gradul IV inclusiv).

Dacă renunţătorul are copii, aceştia vor veni la succesiune, în nume propriu, alături de soţul supravieţuitor, înlăturînd ascendenţii şi colateralii privilegiaţi.

Liviu S.Bordaş

in acest caz sotia supravietuitoare culege singura toata masa succesorala, iar colateralii nu pot veni la mostenire pt ca exista descendent, chiar daca acesta este renuntator. Numai in cazul in care nu existau descendenti ai defunctului sotul supravietuitor venea la mostenire impreuna cu celelalte clase de mostenitori.
Exista fizic un descendent, dar daca el NU VREA sa vina la mostenire si RENUNTA la beneficiul ei, atunci, juridic, nu exista un mostenitor din clasa I (clasa descendentilor). In acest caz legea cheama la mostenire rudele din clasa a II -a a ascendetilor privilegiati si colateralilor privilegiati, adica parintii defunctului si fratii si surorile defunctului.

Daca unicul descendent renunta, sotia supravietuitoare imparte mostenirea cu cei de mai sus (care or mai fi din ei: parinti, frati sau descendentii lor).
a.m.s. a scris:

in acest caz sotia supravietuitoare culege singura toata masa succesorala, iar colateralii nu pot veni la mostenire pt ca exista descendent, chiar daca acesta este renuntator. Numai in cazul in care nu existau descendenti ai defunctului sotul supravietuitor venea la mostenire impreuna cu celelalte clase de mostenitori.


Eronat.

Art.696 C.civil: Eredele ce renunţă este considerat că n-a fost niciodată erede.

Art. 697.C.civil: Partea renunţătorului profită coerezilor săi; dacă este singur, succesiunea trece la gradul următor.

Art.659 C.civil: Succesiunile sunt deferite copiilor şi descendenţilor defunctului, ascendenţilor şi rudelor sale colaterale, în ordinea şi după regulile stabilita mai jos.

Art.671 C.civil: Dacă tatăl şi mama unei persoane moarte fără descendenţi i-au supravieţuit, lăsînd acea persoană fraţi şi surori, sau descendenţi ai acestora, succesiunea se divide în două părţi egale...

Art. 1 L.319/1944: Soţul supravieţuitor moşteneşte din averea celuilalt soţ după cum urmează:
........
b) cînd vine la succesiune în concurs cu tatăl sau cu mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, în ambele cazuri împreună cu fraţii şi surorile defunctului...
.......
e) în lipsa rudelor de mai sus, soţul supravieţuitor moşteneşte întreaga avere.


Renunţarea descendentului echivalează deci cu inexistenţa lui ca moştenitor. Iar în lipsa descendenţilor succesiunea se deferă clasei a doua, în concurs cu soţul supravieţuitor.

Citez din Francisc Deak - Tratat de drept succesoral, Edituta Universul juridic, ediţia a doua, p.435:

"Partea renunţătorului - atît activul, cît şi pasivul - va reveni prin acrescămînt comoştenitorilor sau se va deferi moştenitorilor subsecvenţi acceptanţi..."
" Renunţarea... va produce efecte ţinînd seama, dacă va fi cazul, de ordinea claselor de moştenitori legali, ... de regulile care guvernează împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor şi clasele de moştenitori legali cu care vine în concurs..."

Soţul supravieţuitor nu face parte din nicio clasă de moştenitori, prin urmare prezenţa lui la succesiune nu poate înlătura moştenitorii din nicio clasă.

Liviu S.Bordaş


romaşcanu, iar mi-aţi luat-o înainte... X-(

:)


Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
themis, utilizator
Legea notarilor publici prevede:
Art. 77. - Calitatea de moştenitor şi numărul acestora se stabilesc prin acte de stare civilă şi cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorală se dovedesc prin înscrisuri sau orice alte mijloace de probă admise de lege.
În succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii şi ale soţului supravieţuitor, cotele de contribuţie ale acestora la dobândirea bunurilor se stabilesc prin acordul moştenitorilor.

Art. 84. - În cazul în care nu s-a făcut dovada existenţei unor bunuri în patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesită operaţiuni de durată şi moştenitorii solicită să li se stabilească numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de moştenitor.

Art. 686 C.civ. Nimeni nu este obligat de a face acceptarea unei mosteniri ce i se cuvine.

Deci, calitatea de mostenitor se stabileste prin acte de stare civila. Chiar daca renunta la succesiune, nimeni nu poate sa-i ia descendentului calitatea de mostenitor. Daca nu ar avea calitate nu ar putea accepta sau renunta. In materie notariala, in certificatul de mostenitor eliberat de notar sunt enumerati toti mostenitorii, in cazul de fata sotia supravietuitoare si descendentul, mentionandu-se optiunea fiecaruia cu privire la mostenire, respectiv acceptare sau renuntare, precum si cotele, iar in cazul renuntarii masa succesorala se imparte in cotele legale acelora care accepta. Calitatea de mostenitor exista chiar daca a renuntat la mostenire, mentionandu-se despre aceasta optiune in CM, asa cum am mai spus.
Aceasta este procedura notariala si orice notariat procedeaza astfel.

Referitor la Art. 697.C.civil: Partea renunţătorului profită coerezilor săi; dacă este singur, succesiunea trece la gradul următor. - Daca este singurul care este chemat la dezbaterea succesiunii, succesiunea trece la gradul urmator. Iar in cazul de fata nu este chemat singur la mostenire, partea sa revenindu-i celuilalt mostenitor, deci sotiei supravietuitoare.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
a.m.s., utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune agos agos ce este succesiunea si cu ce se maninca... Adica, in termenii legii, cine ce imparete, in ce interval se poate declansa..unde...cit dureaza, ce acte ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sot fara copii geta2005 geta2005 Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)