Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie .Cine are drept de mostenire daca deschid succesiunea ?Un notar mi-a spus ca pentru succesiune trebuie sa vin cu verii lui .Eu locuiesc in apartamentul proprietate comuna .Va multumesc pentru raspuns :(
Ar fi bine sa mergeti sa consultati un avocat pentru a va lamuri si sa incercati sa evitati sa vina la mostenire si alte persoane care va pot afecta.
Dupa parerea mea ar cam trebui sa ajungeti la instanta daca mai exista si alti mostenitori si vor sa vina la mostenire.
Daca nu vor sa vina la mostenire nu ar fi probleme si o puteti rezolva.
Trebuie sa stiti exact acest lucru inainte de toate...
Buna ziua.
pentru dezbaterea succesiunii, notarul trebuie sa-i citeze pe ceilalti mostenitori cu care dvs veniti in concurs.
daca nu sunt interesati de aceasta mostenire, vor putea renunta la bunurile succesorale, in fata notarului .
CLASA I DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa I de mostenitori, descendentii, sunt primele rude chemate la mostenirea defunctului (cf. art. 669 C.civ.)
In aceasta categorie intra: copii, nepotii, stranepotii si urmasii lor in linie dreapta la infinit.
Nu are relevanta daca acesti descendenti sunt din casatorie sau din afara ei, sunt adoptati sau firesti.
Intre descendenti, succesiunea se imparte pe capete, dupa numarul lor intre descendentii de acelasi grad chemati la mostenire. Daca descendentii de grad mai indepartat sunt chemati la mostenire prin reprezentare, opereaza impartirea pe tulpini.
Descendentii sunt mostenitori rezervatari, sezinari iar daca vin la mostenire mai multi descendenti sau in concurs cu sotul supravietuitor sunt obligati la raportul donatiilor daca liberalitatea nu s-a facut cu scutire de raport.
CLASA A II-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a doua de mostenitori cuprinde rude privilegiate ale defunctului: parintii acestuia - numiti ascendenti privilegiati; precum si pe fratii/surorile defunctului si descendentii acestora - colateralii privilegiati pana la gradul patru inclusiv
CLASA A III-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a treia de mostenitori cuprinde pe ceilalti ascendenti ai defunctului - ascendentii ordinari, cu excluderea ascendentilor privilegiati.
Prin urmare intra in aceasta clasa: bunicii, strabunicii... pe linie ascendenta directa fara limita in grad.
CLASA A IV-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a patra de mostenitori cuprinde rude mai indepartate in linie colaterala, pana la gradul IV inclusiv, precum: unchii, matusile, verii primari, fratii/surorile bunicilor defunctului.
daca nu sunt din clasa I, se cheama din clasa a IIa . daca nu sunt din clasa a doua se cheama sin atreia si asa mai departe.
sotul supravietuitor mosteneste dar nu face parte din clasele de mostenitori. el vine inconcurs cu fiecare in parte.
persoana mai indreptatita sa va dea un sfat cu privire la succesiune si modalitatea ei de solutionare este notarul public in cazul dumneavoastra.
Frate mostenitor?
trueblack
Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)