avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire- cum se imparte??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire- cum se imparte??

Spuneti-mi va rog cum se imparte urmatoarea mostenire:

Cel care a lasat mostenirea(defunctul) are un frate(decedat inaintea lui)care are un fiu(in viata)

Mai exista si un var al defunctului(fiul fratelui mamei defunctului).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: traff , utilizator 11:45, 18 Aprilie 2014
Defunctul a fost casatorit, a avut copii? Are parinti in viata?
Daca ar fi avut sotie sau copii sau alte rude as fi mentionat.

Intrebarea e: nepotul dupa frate imparte mostenirea cu varul defunctului?

Multumesc.
Clasele de mostenitori sunt:
- clasa I- clasa descendenţilor în linie dreaptă, este alcătuită din copiii defunctului, nepoţii, strănepoţii acestuia, fără limită de grad.
-clasa a II a- clasa ascendenţilor şi colateralilor privilegiaţi, cuprinde părinţii defunctului, fraţii şi surorile acestuia, precum şi descendenţii acestora până la gradul IV inclusiv.
- clasa a III a- clasa ascendenţilor ordinari, cuprinde bunicii, străbunicii defunctului, fără limită de grad.
- clasa a IV a- clasa colateralilorordinari, cuprinde rudele în linie colaterală ale defunctului, altele decât cele din clasa a II a până la gradul IV inclusiv (mătuşile, verii primari, fraţii şi surorile bunicilor defunctului).
Primii care sunt chemati la mostenire sunt moştenitorii din clasa I, cu excluderea celor din clasele II, III, IV. În lipsa moştenitorilor din clasa I sau dacă aceştia sunt renunţători sau nedemni, vin la succesiune moştenitorii din clasa a IIa. La fel se procedează şi în celelalte două cazuri. Prioritatea chemării la moştenire este ordinea claselor de moştenitori stabilită de lege şi nu gradul de rudenie cu defunctul. Prin excepţie de la această regulă, soţul supravieţuitor, care nu este inclus în nici una din cele patru clase de moştenitori, vine la moştenire în concurs cu fiecare clasă de moştenitori; el nici nu înlătură, dar nici nu este înlăturat de la moştenire, indiferent de clasa de moştenitori chemată la moştenirea defunctului.
In concluzie nepotul nu imparte nimic cu varul , acesta fiind eliminat de la mostenire chiar de existenta nepotului de frate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)