avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

ce este succesiunea si cu ce se maninca...
Adica, in termenii legii, cine ce imparete, in ce interval se poate declansa..unde...cit dureaza, ce acte trebuiesc...etc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:19, 11 Septembrie 2007
Aoleu! Pai ar trebui sa va scriem un intreg tratat de drept.

N-ar fi mai bine sa ne spuneti dvs. cine e mortul, daca are copii, sot, frati surori, etc. ...si care e "starea de spirit" printre ele, ca sa va lamurim in concret. Altfel, ce sa va spun eu in doua vorbe?

Mostenirea se deschide prin moarte. Data deschiderii succesiunii este data mortii.
Locul deschiderii succesiunii este locul ultimului domiciliu al mortului. Acest loc are importanta pentru ca in functie de el se determina notarul competent in fata caruia se desfaraoara procedura succesorala notariala (daca mostenitorii se inteleg) sau instanta competenta sa judece actiunile privitoare la succesiune.

Legea cheama (chiar asa) la mostenire rudele defunctului si alaturi de acestea sotul supravietuitor (sotul nu e ruda), iar in lipsa lor statul.
Pot fi: rude in linie dreapta descendenta (fiu, nepot de fiu, stranepot de fiu) sau ascendenta (parinti, bunici, strabunici), in mod nelimitat in grad (sau "limitat" de Dumnezeu, pentru ca trebuie sa fie in viata)
sau rude colaterale pana la gradul 4 inclusiv: adica, frati, surori (rude de gradul II) nepoti (rude de gradul III) si strarnepoti (gradul IV) de frate si sora, unchii si matusile defunctului (rude de dradul III), verii primari (rude de gradul IV), fratii si surorile bunicilor defunctului (rude de gradul iv).

Nu va speriati!, acestia nu vin toti gramada, ci in ordinea claselor de mostenitori si a gradului de rudenie. Si, ca sa nu va ametesc cu explicatii, retineti esentialul: daca mortul are copii + sot, atunci sotul ia 1/4 din mostenire si copii restul, pe care il impart in mod egal (caz in care nu mai are rost sa ne batem capul cu celelalte rude). In cazul in care nu sunt copii, la mostenire vine sotul impreuna cu parintii defunctului (daca mai sunt in viata) si colateralii privilegiati (fratii si surorile defunctului si descendentii acestora). Cota sotului difera dupa cum sunt numai parinti sau numai frati si surori ori si..si...

Insa, nu degeaba se zice ca "Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista". Nu e suficient sa fiu sotul, fiul, etc. mortului pentru ai culege mostenirea. Legea a prevazut un termen de 6 luni de la data mortii (termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala) in care trebuie sa ma decid daca accept sau renunt la mostenire. Actul de acceptare sau de renuntare se face prin declaratie la notar. Au trecut cele 6 luni si nu am facut decalaratia de acceptare? Mai am o sansa! Sa dovedesc ca am acceptat tacit succesiunea mortului. De exemplu, am vandut bunuri mobile din masa succesorala (tot in interiorul celor 6 luni) am platit impozite...etc..etc (sunt multe exemple, dar ceea ce trebuie retinut este ca nu e suficient sa fi vopsit gardul, ci sa fi facut acte pe care nu le-as fi putut face decat in calitatea mea de mostenitor.)

In privinta actelor necesare:
- actul de deces
- acte din care sa rezulte calitatea celui care se pretinde mostenitor (certificat de nastere, casatorie...etc)
- acte de proprietate pentru bunurile care intra in masa succesoarala.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2007
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Au drept la mostenire descendentii verilor primari? Mara R Mara R Conform Codului Civil, in lipsa unor rude mai apropiate, verii primari au drept la mostenire. Ce se intampla insa daca unii dintre acestia sunt inca in viata, ... (vezi toată discuția)
Succesiune - bani cec.complicat georgi87 georgi87 Buna ziua! Bunicul meu a decedat luna trecuta si a avut pusi niste bani la CEC.inainte sa moara el si sora lui,ziceau ca banii care ii are vor trece automat pe ... (vezi toată discuția)