avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clasa a IV-a de mostenitori legalii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clasa a IV-a de mostenitori legalii

Buna ziua!
as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la mostenire succesoral. Ma refer in mod special la faptul ca verii primari au murit si ei...daca legal pot venii copii verilor primari la mostenire.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mandy90 , utilizator 21:34, 9 Noiembrie 2011
REPREZENTAREA SUCCESORALA - Drept Succesoral
Este un beneficiu al legii in virtutea caruia un mostenitor legal sau mai multi, de un grad mai indepartatnumit reprezentant urca in gradul, locul si drepturile ascendentului sau numit reprezentat
care este decedat la deschiderea mostenirii, pentru a culege partea care i s-ar fi cuvenit acestuia din mostenire, daca s-ar mai fi aflat in viata.
Descendenţii copiilor defunctului şi descendenţii de fraţi şi surori, pot beneficia de reprezentare numai dacă sunt îndeplinite trei condiţii, doua în persoana celui reprezentat şi una în persoana reprezentantului.
Cel reprezentat să fie decedat la data deschiderii moştenirii : în această privinţă legea prevede că nu se reprezintă decat persoanele moarte, deci o persoană în viaţă la data deschiderii moştenirii nu poate fi reprezentată, deoarece nu se reprezintă decât persoanele decedate, o persoana care este în viaţă nu poate fi reprezentată, chiar daca ea nu moşteneste, renunţând la moştenire sau fiindcă este nedemn.
Tot asfel persoana disparută nu poate fi reprezentată, deoarece se socoteşte a fi în viată cât timp nu intervine o hotarâre declarativă de moarte ramasă definitivă. Dacă ulterior intervine o asemenea hotarâre, iar ca data a morţii se stabileşte o dată anterioară sau concomitentă cu data deschiderii succesiunii, reprezentarea va fi posibilă. În schimb, dacă data morţii stabilită prin hotărâre se va situa după momentul deschiderii sucesiunii cel declarat mort va moşteni el, iar descendenţii lui vor culege aceasta moştenire nu prin reprezentare, ci odată şi în cadrul patrimoniului lăsat de acesta (prin retransmitere).
Locul celui reprezentat să fie un loc util : reprezentare se admite numai în cazul în care cel reprezentat, dacă ar fi fost în viată la deschiderea moştenirii ar fi avut vocaţie concretş la moştenire, adică ar fi putut moşteni deci singurul motiv pentru care nu poate moşteni este că nu mai este în viată.
Reprezentantul să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru a culege moştenirea lăsată de defunct : deoarece urmează să-l moştenească pe defunct, iar nu pe cel reprezentat, reprezentasntul trebuie să aibă aptitudinea, adică să îndeplinească toate condiţiile pentru a putea veni la moştenirea legală a defunctului, având nevoie să împrumute, în acest scop, numai locul şi gradul mai apropriat al ascendentului său. Aceste condiţii sunt :
·Să aibă capacitate succesorală- spre deosebire de cel reprezentat, el nu poate să fie comorient sau persoană decedată în acelaşi timp cu defunctul ;
· Să aibă vocaţie succesorală generală proprie la moştenirea lăsată de defunct fiindcă o persoană care nu ar putea moşteni în nume propriu, nu poate culege moştenirea nici prin reprezentare. Aceasta vocaţie generală urmează să se transforme în vocaţie concretă prin reprezentare. Descendenţii din fraţi şi surori pot veni la moştenire prin reprezentare numai pana la grdul IV inclusiv, fiindcă, pe linie colaterală, legea conferă vocaţie succesorală generală numai până la acest grad.
· Să nu fie nedemn faţă de defunct, să nu fi renunţat la moştenirea acestuia şi să nu fi fost exheredat de acesta.
Reprezentarea este admisă în toate cazurile, deci nu numai atunci când unul sau mai multi descendenţi ai unui copil decedat al defunctului vin la moştenire în concurs cu unul sau mai mulţi descendenţi în viaţă ai defunctului de grad mai apropiat şi când fără beneficiul reprezentării nici nu ar putea moşteni, dar şi atunci când descendenţii copilului sau copiilor decedaţi ai defunctului sunt de acelaşi grad. În privinţa rudelor de grade egale reprezentarea se admite pentru ca împarţirea moştenirii să se facă pe tulpini, cu respectarea principiului egalităţii între moştenitori de gradul ce mai apropiat cu defunctul, iar nu pe capete în părţi egale în raport cu numărul descendenţilor care vin efectiv la moştenire. Daca însă condiţiile reprezentării nu sunt îndeplinite, nepoţii vor veni la moştenire în nume propriu, împărţind în mod egal moştenirea

Reprezentarea este admisă la infinit - nu numai nepoţii dar şi strănepoţii, răsstrănepoţii etc, pot veni la moştenire prin reprezentare. Condiţiile reprezentării trebuie să fie îndeplinite pentru fiecare salt în grad. De aceea, descendenţii din fraţi beneficiază de reprezentare numai până la gradul IV, rudele colaterale de grad mai îndepărtat neavând vocaţie legală la moştenirea defunctului.
Pentru ca împarţirea să se facă pe tulpini ea operează de drept şi imperativ, voinţa descendentilor putând influenţa regulile reprezentării prin renunţarea la moştenire, dar nu şi prin acceptarea ei cu efecte parţiale sau sub condiţie.
clasa a IV-a a colateralilor ordinari, include unchii si matusile defunctului, verii primari si fratii si surorile bunicilor defunctului.
Alte persoane nu sunt incluse.....si nici nu se poate veni prin reprezentare....
Adica, mai simplu, raspunsul este nu. Copiii verilor primari, rude de gradul al V-lea cu defunctul, nu vin la mostenire. In lipsa de mostenitori (legali sau testamentari) mostenirile se cuvins statului.
va multumesc!!
Depinde daca acei veri primari au acceptat succesiunea dupa defuncti lor parinti, daca parinti au acceptat succesiunea dupa defunct,atunci beneficiaza de retransmitere succesorala art.692 C.civ(vechi) sau art 1005 C.Civ(nou)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Au drept la mostenire descendentii verilor primari? Mara R Mara R Conform Codului Civil, in lipsa unor rude mai apropiate, verii primari au drept la mostenire. Ce se intampla insa daca unii dintre acestia sunt inca in viata, ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa matusa (sora mamei) alexvas alexvas Buna ziua, Cazul meu este urmatorul: acum aproximativ o luna a decedat matusa mea (sora mamei), fara copii si fara sot (era vaduva de multi ani), si de ... (vezi toată discuția)
Descendentii verilor primari au drept sa vina la mostenire ? camelia.velicu camelia.velicu Descendentii verilor primari au drept sa vina la mostenire ? In fapt,pentru o succesiune la care nu exista decat mostenitori de grad IV , adica veri primari , ... (vezi toată discuția)