avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa matusa (sora mamei)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa matusa (sora mamei)

Buna ziua,
Cazul meu este urmatorul: acum aproximativ o luna a decedat matusa mea (sora mamei), fara copii si fara sot (era vaduva de multi ani), si de asemenea fara frati sau surori in viata (pre-decedati), lasand in urma o casa.
In mod normal la mostenire am fi venit eu si sora mea, in calitate de mostenitori colaterali dupa mama noastra (sora matusii), precum si varul nostru - fiul fratelui (predecedat) al matusii si al mamei - fiecare cu drept de 1/3 din masa succesorala.
Din pacate insa, sora mea a decedat acum aproximativ 3 ani, deci nu are cum veni la mostenire; insa, sora mea are o fiica, in viata, care, dupa parerea mea, ar avea dreptul la 1/3 al mamei sale, in locul careia se urca in grad prin reprezentare succesorala.
Problema este ca varul nostru se opune, pretinzand ca, dupa moartea surorii mele, ramanand numai el si cu mine in viata, mostenirea trebuie sa se imparta in doua jumatati - adica, pretinde el - nepoata mea (fiica surorii) nu mai are drept la mostenire.
Ca urmare doresc sa intreb daca vreunul din specialistii in materie de pe acest site (notar, avocat) poate sa se pronunte referitor la aceasta problema: am eu dreptate, si nepoata mea se urca prin reprezentare ca sa culeaga partea care i-ar fi revenit mamei sale (surorii mele) de 1/3, sau are varul meu dreptate si avem dreptul, el si cu mine, fiecare la 1/2 din masa succesorala?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alexvas , utilizator 21:26, 23 Decembrie 2016
Sora dvs si daca era in viata, mostenirea s-ar fi impartit in doua, intre voi ( dvs si sora pe de-o parte si var pe de alta) pt ca dvs o reprezentati pe mama dvs. Voi o mosteniti pe matusa in locul parintilor vostri.

Art. 981
Împărţirea moştenirii între colateralii privilegiaţi
(1) Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită colateralilor privilegiaţi se împarte între aceştia în mod egal.
(2) În cazul în care colateralii privilegiaţi vin la moştenire prin reprezentare succesorală, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte între ei pe tulpină.


Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
Ma scuzati, insa inainte de art. 981 exista art 964 alin (4) Cod civ., care spune:
"Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel."
Art 981 alin (1) Cod civ. confirma aceasta teza, si anume ca in cazul in care vin la mostenire (numai) colaterali privilegiati masa succesorala se imparte NU pe tulpini, ci in parti egale intre colaterali de acelasi grad (insa, daca sunt in grade diferite, cei de grad mai apropiat dau la o parte pe cei de grad mai indepartat). Si tot art. 981, dar alin. (2) Cod civ. spune ca:
"În cazul în care colateralii privilegiaţi vin la moştenire prin reprezentare succesorală, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte între ei pe tulpină." - asta insemnand, dupa parerea mea, ca partea care se imparte pe tulpina este partea colateralului privilegiat care este reprezentat (in general de mai multi reprezentanti, intre care se imparte "tulpina").
Noi (admitand ca sora mea era in viata) nu o mosteneam pe matusa in locul mamei, mama fiind predecedata, ca reprezentanti, cum spuneti - noi suntem colaterali privilegiati, cf. art. 976 alin. (2) Cod civ:
"Colateralii privilegiaţi sunt fraţii şi surorile defunctului, precum şi descendenţii acestora, până la al patrulea grad inclusiv cu defunctul." Din moment ce mama si fratele ei au predecedat matusii, am venit noi, copiii fratelui si ai surorii ca si colaterali privilegiati aflati in grade egale unii cu altii. Asa cum se vede, de altfel, legea aduce in discutie tulpina numai cand e vorba de reprezentare succesorala.

Din cele de mai sus am ramas eu cu convingerea ca nepoata mea se urca in grad ca sa culeaga 1/3 care i s-ar fi cuvenit surorii mele.

As aprecia mai multe pareri care, tinand seama de toate articolele de lege sus-enuntate precum si de cele referitoare la notiunea de reprezentare succesorala, sa demonstreze pro sau contra.

Multumesc.
Ma scuzați, nu am reținut ca fratii sunt predecedati.
Nu ati fi cules 1/3 nici daca era sora in viata, deoarece atunci cand sunt intrunite conditiile reprezentarii succesorale, se aplica imperativ, cu alte cuvinte dumneavoastra impreuna cu sora ati fi cules partea care i s-ar fi cuvenit mamei dumneavoastra ( ½) iar varul ar fi cules ceea ce i s-ar fi cuvenit celui pe care il reprezinta ,fratele predecedat, tot ½. Mostenirea s-ar fi impartit egal doar daca nu ar fi fost indeplinite conditiile reprezentarii si ati fi venit la mostenire in nume propriu. Asta s-ar putea intampla doar daca sora si fratele defunctului ar fi in viata la data deschiderii mostenirii si ar renunta amandoi la mostenire, caz in care colateralii privilegiati de grad inferior pot veni in nume propriu la mostenire si impart mostenirea in mod egal. O alta situatie in care ati fi putut veni in nume propriu la mostenire – daca defunctul i-ar fi dezmostenit pe cei doi colaterali privilegiati, adica pe mama dumneavoastra si pe fratele ei ( nu intreaga subclasa de colaterali privilegiati,ci doar pe cei doi,nominal), caz in care sunt chemati la mostenire rudele de grad mai indepartat,in nume propriu.
In concluzie, daca defunctul are o sora predecedata si un frate predecedat,fiind indeplinite conditiile reprezentarii,mostenirea se culege prin reprezentare,nu in nume propriu. Dumneavoastra impreuna cu fiica surorii culegeti impreuna ½ , reprezentand-o pe mama dumneavoastra, iar varul culege ½ , reprezentandu-l pe tatal sau.
Quot capita, tot sensus
:(

anda2016, daca ceea ce scrieti este adevarat, cum explicati prevederile art. art. 976 alin. (2) Cod civ., care ne defineste pe noi, descendentii surorii si fratelui matusii, ca fiind colaterali privilegiati - asadar, noi insine, si nu in virtutea reprezentantei succesorale? Iar pe de alta parte, data fiind regula departarii de matusa, mama si cu fratele ei erau colaterali de gradul 1 (mostenitori de clasa 2), iar dupa ei noi, copiii lor suntem colaterali de gradul 2 (mostenitori tot de clasa 2, dar mai indepartati ca grad decat parintii nostri)? Asta, coroborat cu prevederile art. 964 alin. (3) si (4) Cod civ. care spun astfel:n(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.nsin(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.nn

Cum reconciliem articolele de mai sus cu sustinerea dvs.?

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune - bani cec.complicat georgi87 georgi87 Buna ziua! Bunicul meu a decedat luna trecuta si a avut pusi niste bani la CEC.inainte sa moara el si sora lui,ziceau ca banii care ii are vor trece automat pe ... (vezi toată discuția)