avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... unchiul si/sau verisorul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

unchiul si/sau verisorul?

Va rog un raspuns.
Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de mostenitori,adica un unchi
( frate cu tatal decedatului) si un verisor primar( copilul altui frate al decedatului). Se imparte in mod egal intre cei doi? Sau unul din cei doi are prioritate in fata celuilalt,chiar daca fac parte din aceeasi categorie de mostenitori? Se mai convoaca in acest caz ambele persoane la notar sau doar cel care are prioritate?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 09:48, 31 Octombrie 2010
Ambii vin la mostenire, verisorul mostenind prin reprezenterea tatalui decedat, desigur daca sunt indeplinite si celelalte conditii ale mostenirii. de exemplu acceptarea mostenirii in termen de 6 luni.
Acum observ ca intrebarea se referea la fratele tatalui decedatului, adica unchiul si nu la fratele decedatului care vine in concurs cu fiul fratelui lui de cuius( nepotul de frate al decedatului). Codul civil in art. 666 prevede ca reprezentarea este admisa in cazul descendentilor din frati si surori. Iar nepotul face parte dintr-o clasa superioara de mostenitori, inlaturandu-l pe unchi.
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
avocatbadoiu, utilizator
Asa am gandit si eu intai,ca cei 2 vin impreuna, dar nu cumva verisorii primari nu pot veni la mostenire prin reprezentare?
Ambii mostenesc in cote-parti egale , nu are prioritate unul fata de celalalt, decat daca a acceptat mostenirea in termen legal si acum termenul a expirat fara ca celalalt sa -si fi manifestat optiunea in acest sens .
:stunned://///////////////////////GRESIT/////////////////////////////
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
[Asa am gandit si eu intai,ca cei 2 vin impreuna, dar nu cumva verisorii primari nu pot veni la mostenire prin reprezentare? ]

Sincer eu nu stiam asta .Ar putea fi ? Trebuie sa verific . Eu stiam doar ca mostenirea intre colateralii privilegiati de acelasi grad (fratii si surorile defunctului ) de imparte in mod egal , adica pe capete , Tot la fel se imparte si intre descendentii din frati si surori daca ei vin la mostenire in nume propriu , in schimb daca descendentii din frati si surori cin la mostenire prin reprezentare , chiar daca sunt de grad egal , impartirea se face pe tulpini si subtulpini.

Reprezentarea succesorala este permisa de lege numai in privinta descendentilor in linie dreapta (art.665 Cod Civil), si in privinta descendentilor din frati si surori (art.666 Cod Civil).
Eu parca asa am citit in tratatul drept succesoral al d-lui Francisc Deak.
Ca verisorii primari nu pot veni la mostenire prin reprezentarea propriilor parinti, adica unchii si matusile definctului. Insa poate aveti vreo sursa mai credibila :)
Colateralii ordinari pot veni la mostenire doar in nume propriu. Unchii si matusile defunctului sunt rude de gradul 3 cu defunctul , iar verisorii primari rude de gradul IV.Asa fiind , clasa a 3-a inlatura oricum clasa a IV-a de mostenitori . Daca nu ar exista unchi si matusi, ar venii verii primari , eventual , cu unchiul mare( frate al bunicului defunctului).:D

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire ilke ilke de curand a murit verisorul mamei mele. singurele rude in viata sunt verisorii decedatului, adica : din partea tatalui2 verisori, iar din partea mamei 4 ... (vezi toată discuția)