avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caz pe TP si decizia 11 din 05.02.2007 a ICCJ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caz pe TP si decizia 11 din 05.02.2007 a ICCJ.

Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni.
Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973.
Primul erede deschide succesiunea , se prezinta si ceilalti doi erezi , completeaza declaratiile la Notariat si semneaza ca : "Nu am facut nici un act de acceptare expresa sau tacita a succsiunii lui X , de a carei succesiune inteleg sa raman strain.Cer ca prezenta declaratie sa fie inregistrata in registrul de renuntari la succesiune".
Primul erede devine mostentor al intregii mase succesorale gasita la acea data , specificandu-se in CM ca : "au renuntat la succesiune primul si al doilea erede prin declaratiile inregistrate la nr. ..../1973.
In 1991 pe legea 18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate , fac cerere in termen primul erede (mostenitorul) si cel de-al doilea erede.
Se emite TP pe numele ambilor erezi.
Primul erede refuza sa imparta in mod egal pamantul de pe TP cu mine(al doilea erede) pe motiv ca am renuntat la succesiune in 1973 si ca nu mai am nici un drept.
Daca-l voi actiona pentru iesirea din indiviziune face uz de decizia 11 din 05.02.2007 a IICJ.
In anul 2007 primul erede decedeaza , sotia sa mosteneste toata masa succesorala (prin renuntarea fiilor) pentru care detine CM in care este trecut si 1/2 din TP al sotului defunct si al meu.
Situatia pentru mine ramane aceeasi.

Intrebari:

1.Ce sa inteleg din aceasta decizie?Ca ma poate apara in instanta pentru ca nu am acceptat succesiunea in termenul prevazut de acceptare a succesiunii (de 6 luni) conform art.700 CCv?
2.Sau ca aceasta decizie nu ma poate apara?(Pentru ca sincer nu stiu cum sa interpretez legea.Adica in situatia aratata eu am renuntat sau nu la mostenire?).
3.Ce sanse as avea sa-mi castig dreptul in instanta (pentru iesirea din indiviziune) de 1/2 din TP?


Cu tot respectul va rog sa ma sfatuiti cu raspunsurile si parerile dumneavoastra.
Cu toata stima.
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 15:44, 29 Aprilie 2010
In conformitate cu Decizia nr. 11/2007 a ICCJ se poate invoca nulitatea partiala a titlului de proprietate deoarece dvs, renuntand expres la mostenirea parintilor sunteti strain de mostenirea acestora.
Domnule avocat , va multumesc pt rasp. dar din cate stiu renuntarea expresa se face in termennul prevazut de art.700 CCv (6 luni de la deces) iar noi ne aflam in situatia cazului de strain de succesiune (nu este considerata nici renuntare la succesiune dar nici renuntare la mostenire).
Dupa parerea dumneavostra care ar fi renuntarea expresa la mostenire?
"au renuntat la succesiune primul si al doilea erede prin declaratiile inregistrate la nr. ..../1973

Pasajul de mai sus este in contradictie cu ce ati povestit in prima postare insa pot sa va spun ca, in conformitate cu el, s-a facut o renuntare expresa la mostenire. De catre cine va hotarati dvs deoarece este un pic incurcat prezentata situatia.
Renuntare expresa inseamna declaratie data expres in fata notarului ca se renunta la mostenire devenind astfel strain de mostenire.
Renuntare tacita este atunci cand nu se intreprinde nicio actiune in legatura cu mostenirea in termenul de 6 luni prevazut de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Probleme cu titlul de proprietate deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate viragvari viragvari Am mai postat legat de acest caz pe acest forum dar nu am fost prea explicit insa m-am mai documentat un pic si acuma sunt bagat in ceata si mai rau #-o Deci ... (vezi toată discuția)