avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme mostenire

Buna Ziua,
Va rog frunos daca ma puteti lamuri cu un aspect legat de un TP.
Cei de la primaria in raza caruia locuiesc vor sa elibereze un TP care sa contina ca mostenitori numele unor persoane care au renuntat la mostenirea autorului.
Am depus sesizari la primarie si la prefectura care mi-a trimis urmatorul raspuns :
"... potrivit prevederilor legale, nu se poate considera ca numitii V.L. si G.F. au renuntatla terenurile mostenite dupa defunctul V.L. din moment ce terenurile in cauza nici nu erau in proprietatea acestuia la data intocmirii cert. de mostenitor nr. xx/xxxx, ei nu au acceptat mostenirea in termenul prevazut de lege dar au fost repusi in drepturi in momentul in care au depus cerere pentru retrocedarea terenurilor potrivit legilor fondului funciar."

Eu am inteles ca daca au renuntat expres la mostenire nu mai au calitatea de mostenitor nici pentru bunurile care ar intra ulterior in posesia autorului.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca este asa sau nu si in acest caz ce am de facut.
Cel mai recent răspuns: viragvari , utilizator 22:19, 25 Martie 2011
Daca renuntarea a fost expresa, adica prin declaratie in fata notarului, renuntatorul nu mai are vocatie succesorala.(art.696 C. Civ.). Daca renuntarea s-a facut tacit prin neacceptarea in termen a mostenirii, atunci beneficiaza de repunerea in termenul de acceptare a mostenirii .
In certificatul de mostenitor scrie numai atata :
"Sunt straini de mostenire V.L si G.V. conform art. 700 codul civil"
Intr-o sentinta judacatoreasca scrie ca renuntarea lor este consemnata in registrul special al organelor notariale...
Din asta sa inteleg ca au renuntat expres sau tacit ?
Daca s-a aplicat art. 700 C.Civ. , este vorba de o renuntare tacita, adica persoanele nu si-au exercitat dreptul de optiune succesorala in termenul de 6 luni de la deces. Renuntarea expresa se face printr-o declaratie in fata notarului. Repunerea in termen este indicata la art. 13 din legea 18/1991.
Deci asta ar insemna ca au si ei dreptul la mostenire dupa cum inteleg. Mai am insa o singura nelamurire :
Aceasta succesiune a avut loc in 1960, din cate stiu eu colectivizarea a avut loc in 1962 si aceste persoane(care au renuntat in 1960) nu au contribuit cu nici o bucata de teren la CAP, am o dovada prin care tatal si bunica mea a intrat in CAP nu si persoanele mai sus amintite. Asta imi poate fi de ajutor ca sa-i excluda pe ei din titlu? Nu stiu daca am fost destul de explicit :)
Ar fi de ajutor daca ati detalia putin speta: ce calitate aveti dvs; in baza caror acte se va reconstitui dreptul de proprietate din TP....?

Alte discuții în legătură

Acceptarea tacita a succesiunii Romică Stoica Romică Stoica acceptarea tacita a mostenirii decade pe ceilalti erezi din dreptul de a solicita dezbaterea succesiunii, daca solicitarea nu a fost facuta in termen de un ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire energy_for_life energy_for_life buna seara,cand se face un act de renuntare la mostenire,trebuie facuta o specificatie la ce anume?adica pot renunta la mostenirea dupa tata asta costind doar ... (vezi toată discuția)