avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme mostenire

Buna Ziua,
Va rog frunos daca ma puteti lamuri cu un aspect legat de un TP.
Cei de la primaria in raza caruia locuiesc vor sa elibereze un TP care sa contina ca mostenitori numele unor persoane care au renuntat la mostenirea autorului.
Am depus sesizari la primarie si la prefectura care mi-a trimis urmatorul raspuns :
"... potrivit prevederilor legale, nu se poate considera ca numitii V.L. si G.F. au renuntatla terenurile mostenite dupa defunctul V.L. din moment ce terenurile in cauza nici nu erau in proprietatea acestuia la data intocmirii cert. de mostenitor nr. xx/xxxx, ei nu au acceptat mostenirea in termenul prevazut de lege dar au fost repusi in drepturi in momentul in care au depus cerere pentru retrocedarea terenurilor potrivit legilor fondului funciar."

Eu am inteles ca daca au renuntat expres la mostenire nu mai au calitatea de mostenitor nici pentru bunurile care ar intra ulterior in posesia autorului.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca este asa sau nu si in acest caz ce am de facut.
Cel mai recent răspuns: viragvari , utilizator 22:19, 25 Martie 2011
Autorul acestei mosteniri este bunicul meu (desi aici sunt un pic nelamurit fiindca el a murit in 1960,inaintea colectivizarii).
Dreptul de proprietate se va reconstitui dupa cererile depuse de tatal meu (decedat) si al fratelui sau (decedat) cel care in 1960 a renuntat la mostenire.
Bunica dvs. mai traieste? Daca nu atunci persoanele sunt in drept sa o mosteneasca si pe dansa nu doar pe bunic.
Bunica mea nu mai traieste,insa in tabelul nominal cu fosti proprietari si mostenitori al acestora (eliberat de primarie) este trecut ca fost proprietar bunicul meu si ca mostenitori dupa el tatal meu si ceilalti doi frati ai lui...
Multumesc mult pentru raspunsuri si astept in continuare parerile dvs.
viragvari a scris:

"Sunt straini de mostenire V.L si G.V. conform art. 700 codul civil"


art 700 c. civ. - "Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie in termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii" (nota: deschiderea succesiunii = data mortii).

Cel strain de mostenire "conform art 700 c. civ" = cel care NU A ACCEPTAT succesiunea in termenul de 6 luni.

Renuntatorul = cel care, in interiorul termenului de 6 luni de la data mortii celui despre a carui mostenire e vorba, a dat o declaratie autentica, trecuta in registrul special de renuntari, prin care si-a manifestat expres pozitia (= renunt la mostenire). "Eredele ce renunta e considerat ca n-a fost niciodata erede" (art 696 c.civ)

Observam aici o ...nuanta: A NU ACCEPTA (a nu te pronunta nici ca-i laie, nici ca-i balaie) nu-i tot una cu a RENUNTA (a te manifesta expres in sensul renuntarii, prin declaratie autentica).

Prin Legea 18, "Mostenitorii care nu-si pot dovedi acesta calitate (adica accea de mostenitor) intrucat terenurile nu s-au gasit in circuitul civil, sunt socotiti repusi de drept in termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.

Deci, renuntatorul ...ramane renuntator.
Iar cel care nu a acceptat in termen (termenul de 6 luni de la data mortii) ...mai are o sansa (e repus de drept in termenul de acceptare prin art 13 alin 2 din L 18). Tot ce trebuia sa face era ...o cerere. Cererea facuta comisiei = dovada acceptarii.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
romascanu, moderator
Inteleg si multumesc de raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptarea tacita a succesiunii Romică Stoica Romică Stoica acceptarea tacita a mostenirii decade pe ceilalti erezi din dreptul de a solicita dezbaterea succesiunii, daca solicitarea nu a fost facuta in termen de un ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire energy_for_life energy_for_life buna seara,cand se face un act de renuntare la mostenire,trebuie facuta o specificatie la ce anume?adica pot renunta la mostenirea dupa tata asta costind doar ... (vezi toată discuția)