avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Activitate laur2012

Activitate laur2012



Va multumesc. Sa inteleg ca acel drept de creanta se refera doar la bunuri cumparate? Nu si la sume economisite in banci?
Buna seara,
Va rog frumos sa ma lamureasca cineva cu doua lucruri:
1) La cati ani de concubinaj (minim) se refera acea lege cu impartirea bunurilor?
2) In aceasta categorie a bunurilor de impartit intra si conturile din banca (exemplu : titluri de stat, obligatiuni BCR, depozite CEC) ? Cu alte cuvinte poate obtine in instanta o expertiza prin care sa oblige banca sa declare sumele economisite intr-o forma sau alta pe numele meu si sa le supuna impartirii? Banuiesc ca toate aceste foforme de economisire enumerate de mine sunt nominale.
Va multumesc!
Este vorba despre un teren viran. Daca asa stau lucrurile, iar daca la succesiune ar putea fi vorba de "Putin mai Putin", vom apela la Donatie la notariat. Nu as vrea sa-i treaca prin cap mamei mele ca astept in vreun fel acel moment (are 75 ani), pentru ca o iubesc foarte mult.

Iar dvs si celorlalti care m-au sfatuit, va multumesc foarte mult.
Probabil ca aveti dreptate. Eu citisem ceva pe aici, nu gasesc acum si se vede ca nu ma pricep.

Mama mea acum doreste sa va mai intrebe un lucru:
Este mai costisitoare donatia sau succesiunea ? Adica daca e mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt acum, daca dupa decesul ei cheltuielile aferente transferului de proprietate asupra terenului ar fi mai mici in acea situatie?

Cu alte cuvinte: donatie vs succesiune ?
"Donatia sub Sanctiunea nultitatii absolute se face in forma autentica, la notar!"

Scuze, am vazut aici ca va refereati la donatie (varianta 1), iar eu ma gandeam la donatia sub forma unui inscris sub semnatura privata (varianta 4).
Joha a scris:

...La vanzare se plateste impozit indiferent de gradul de rudenie!
Doamna avocat a spus donatia care este scutita de impozit intre rude pana la gradul 3 inclusiv, nu de vanzare, la vanzare se plateste impozit pe tranzactie...

...contractul de intretinere presupune obligatia dvs a debitorului obligatiei de intretinere la a presta intretinere creditorului obligatiei de intretinere, hrana, medicamente, haine, cheltuielile de inmormantare, in caz de neexecutare a obligatiei de intretinere se poate cere rezolutiunea contractului...

...Se percepe si la intretinere onorariu notarial...

...m-am exprimat gresit, varianta 5 avand avantajul ocolirii onorariului notarial, dar dezavantajul platirii impozitului, care nu ar fi existat la notar pentru varianta donatiei...

...cine ar putea cere rezolutionarea contractului, ca mama din speta in nici un caz. Sau va referiti la asistentul de la autoritatea tutelara? Dar mai verifica cineva? Suntem o familie normala, fara probleme sociale...

... onorariul notarial perceput la contractul de intretinere banuiesc ca ar fi infim, comparativ cu onorarilul in celelalte cazuri, sau ma insel? ...
dinu cezar a scris:
4.transferul dreptului de proprietate se face numai prin act autentic. iar cei de la cadastru nu va intabuleaza daca nu aveti act notarial sau hotarare judecatoreasca (care sa tina loc de act de vindere-cumparare)
5.in caz de antecontract + actiune in emiterea...., veti plati o taxa judiciara de timbru similara celei de la notar, sau chiar mai mare.


Va multumesc.
Reiese ca tot solutia propusa de dna avocat s-ar ajunge.
Pentru varianta 4 autenticitatea (sau atestarea) nu o poate face semnatura privata, sau doar un avocat?
Iar prin hotarare judecatoreasca nu este mai ieftin decat prin notar? Ca o paralela, stiam ca de exemplu o iesire din indiviziune (la notar) este mult mai costisitoare decat o dezmembrare (in instanta). Sau stiam eronat acest lucru?
Cu alte cuvinte, valabil si pentru varianta 5, eu stiam ca taxa judiciara este mult mai mica decat onorariul notarial.
Despre varianta 3 nu mi-ati spus nimic, am editat eu prea tarziu.
Dar donatia nu presupune un onorariu norarial egal sau aproape egal ca la vanzare-cumparare ?
Am mai citit intre timp alte doua variante:

4. Donatie sub forma unui inscris sub semnatura privata (pe formulare speciale), sau chiar atestat de un avocat, dar nu prin notar.

5. Antecontract si actiune in emiterea unei hotarari care sa tina loc de vanzare-cumparare. Se ocoleste astfel onorariul notarial, dar se plateste impozitul, care la notar nu s-ar plati (fiind rude de gradul 1).

PS: Desi recunosc ca pana acum varianta nr.3: Contract de Intretinere mi se pare cea mai favorabila, insa astept inca parerile dvs si eventual putin detaliata varianta propusa. Pro si contra.

Va multumesc anticipat inca odata.
Buna ziua.
Va rog spuneti-mi care din cele trei variante implica taxe / costuri / impozite / onorarii notariale mai mici, daca o mama doreste sa treaca dreptul ei la proprietate (referitoare la cota sa parte dintr-un teren detinut impreuna cu mai multe persoane) pe numele unicului copil major ?

Am mai citit raspunsuri la intrebari asemanatoare, diferenta aici constand in faptul ca nu exista mai multi copii si implicit nimeni nu ar avea motive sa conteste / atace vreuna din cele 3 cai : donatia, vanzarea-cumpararea, contractul de intretinere.

De mentionat ca toate cele 3 variante ar fi simple formalitati, relatia mama - copil major fiind foarte buna si deasemeni nefiind necesara nici o intretinere propriu-zisa, pensia si restul posibilitatilor financiare fiind mai mari in cazul mamei decat in cazul unicului copil major.

Va multumesc.