avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Activitate surena

Activitate surena

Multumesc pentru raspunsuri,juristul de la firma unde lucrez imi spusese ca indemnizatia fiind legata de persoana invalida normal ar fi ca mama sa o primeasca.Juristul fiind specializat pe drept comercial si civil poate se insala,de aceea am vrut sa consult mai multe opinii.Nu vreau un raspuns pe placul meu,daca cei de la CJP ar fi draguti si ar explica clar si ar lamuri oamenii, lucrurile ar fi mult mai simple.Atunci cand esti pensionar bolnav conteaza mult ~200 de lei la pensie.
Nu fac confuzii,eu doar spun ca indemnizatia pentru insotitor este strans legata de persoana care o primeste in virtutea invaliditatii acesteia. Aceasta indemnizatie ARE CARACTER PERSONAL. Daca aceasta indemnizatie se mentine si dupa ce persoana a devenit pensionara pentru limita de varsta este ilogic sa spui ca ea nu o mai primeste daca opteaza pentru pensia de urmas .Legea nu spune ad literam acest lucru si ar fi o prostie sa o spuna. Deci,interpretarea trebuie facuta prin analogie,acesta este motivul pentru care am dat exemple din Legea 448/2006 ,pentru ca acolo spune clar cat timp se acorda aceasta indemnizatie,toata viata daca nu se mai poate face bine.
Decizia de pensionare a mamei cuprinde doua rubrici :
-pensia de asigurari si
-indemnizatia pentru insotitor.
Daca ar fi fost o singura suma ,era corect ce spuneti,dar in conditiile in care sunt trecute separat ce rezulta?
Caracterul personal al indemnizatia de insotitor rezulta si din prevederile art.89 alin 1 lit b
unde urmasul persoanei invalide are dreptul numai la pensia acestuia nu si la indemnizatie.
Ori este clar ca in situatia inversa,cazul mamei mele ea poate primi si pensia de urmas si indemnizatia.
Va multumesc pentru raspunsuri .
Din punctul meu de vedere nu este corect,un pensionar cu invaliditate de gradul I ramane cu handicap grav si dupa ce devine pensionar pentru limita de varsta prin efectul legii.
Boala ramane,nu se mai face sanatos...
Legea pensiilor nu poate anula un drept conferit de o alta lege,respectiv legea persoanelor cu handicap,drepturile conferite persoanelor cu handicap au stransa legatura cu drepturile fundamentale....indemnizatia reprezinta " sume de bani acordate persoanelor cu handicap de natura sa faciliteze egalizarea de sanse, asigurarea unei vieti autonome si favorizarea incluziunii lor sociale"
Plata indemnizatia pentru insotitor este foarte clar reglementata de art.42 alin3,respectiv : "plata indemnizatiei se face pe perioada valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap, emis de e comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, dupa caz". Daca persoana este nerevizuibila pentru ca are un handicap grav,aceasta indemnizatie se plateste pana la decesul acesteia .
Stabilim principiul ca avem in vedere "interesul persoanei cu handicap" ,dar nu ii mai dam indemnizatia pentru insotitor.
Mama are o pensie de invaliditate gradul I de 500 lei (care s-a transformat din oficiu in pensie pentru limita de varsta ) si o indemnizatie pentru insotitor de 587 lei.
Tata a decedat si vreau sa stiu daca mama poate sa primeasca pensie de urmas (50 % sin 1400 lei ) dupa tata si indemnizatia de insotitor datorita handicapului (invaliditate gradul I nerevizuibil)
Cei de la Casa de Pensii spun ca daca opteaza pentru pensia de urmas nu mai poate primi si indemnizatia pentru insotitor. Va rog sa ma lamuriti. Multumesc