avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate cumula pensia de urmas cu indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate cumula pensia de urmas cu indemnizatia de insotitor?

Mama are o pensie de invaliditate gradul I de 500 lei (care s-a transformat din oficiu in pensie pentru limita de varsta ) si o indemnizatie pentru insotitor de 587 lei.
Tata a decedat si vreau sa stiu daca mama poate sa primeasca pensie de urmas (50 % sin 1400 lei ) dupa tata si indemnizatia de insotitor datorita handicapului (invaliditate gradul I nerevizuibil)
Cei de la Casa de Pensii spun ca daca opteaza pentru pensia de urmas nu mai poate primi si indemnizatia pentru insotitor. Va rog sa ma lamuriti. Multumesc
Cel mai recent răspuns: surena , utilizator 19:51, 27 Mai 2012
Raspunsul primit este corect. Potrivit art. 82, alin. (3) din Legea nr. 263/2010, indemnizatia pentru insotitor care se acorda beneficiarilor de pensie de invaliditate gradul I se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.
Din punctul meu de vedere nu este corect,un pensionar cu invaliditate de gradul I ramane cu handicap grav si dupa ce devine pensionar pentru limita de varsta prin efectul legii.
Boala ramane,nu se mai face sanatos...
Legea pensiilor nu poate anula un drept conferit de o alta lege,respectiv legea persoanelor cu handicap,drepturile conferite persoanelor cu handicap au stransa legatura cu drepturile fundamentale....indemnizatia reprezinta " sume de bani acordate persoanelor cu handicap de natura sa faciliteze egalizarea de sanse, asigurarea unei vieti autonome si favorizarea incluziunii lor sociale"
Plata indemnizatia pentru insotitor este foarte clar reglementata de art.42 alin3,respectiv : "plata indemnizatiei se face pe perioada valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap, emis de e comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, dupa caz". Daca persoana este nerevizuibila pentru ca are un handicap grav,aceasta indemnizatie se plateste pana la decesul acesteia .
Stabilim principiul ca avem in vedere "interesul persoanei cu handicap" ,dar nu ii mai dam indemnizatia pentru insotitor.
Doamna, in primul mesaj scrieti despre indemnizatia de insotitor care se acorda persoanei care beneficiaza de pensie de invaliditate gradul I, iar in cel de al doilea mesaj scrieti despre indemnizatia care se acorda persoanelor incadrate in grad de handicap si chiar dati un citat din Legea nr. 448/2006 in forma initiala, nemodificata.

Va rog sa nu confundati incadrarea in grad de invaliditate cu incadrarea in grad de handicap. Sunt situatii distincte, guvernate de prevederi legale distincte.

Daca discutam despre o persoana incadrata in gradul I de invaliditate, aceasta va beneficia de indemnizatia de insotitor prevazuta de Legea nr. 263/2010 pe perioada in care beneficiaza de pensie de invaliditate gradul I si pe perioada in care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta. Acestea sunt prevederile legale, chiar daca nu ne plac.
Nu fac confuzii,eu doar spun ca indemnizatia pentru insotitor este strans legata de persoana care o primeste in virtutea invaliditatii acesteia. Aceasta indemnizatie ARE CARACTER PERSONAL. Daca aceasta indemnizatie se mentine si dupa ce persoana a devenit pensionara pentru limita de varsta este ilogic sa spui ca ea nu o mai primeste daca opteaza pentru pensia de urmas .Legea nu spune ad literam acest lucru si ar fi o prostie sa o spuna. Deci,interpretarea trebuie facuta prin analogie,acesta este motivul pentru care am dat exemple din Legea 448/2006 ,pentru ca acolo spune clar cat timp se acorda aceasta indemnizatie,toata viata daca nu se mai poate face bine.
Decizia de pensionare a mamei cuprinde doua rubrici :
-pensia de asigurari si
-indemnizatia pentru insotitor.
Daca ar fi fost o singura suma ,era corect ce spuneti,dar in conditiile in care sunt trecute separat ce rezulta?
Caracterul personal al indemnizatia de insotitor rezulta si din prevederile art.89 alin 1 lit b
unde urmasul persoanei invalide are dreptul numai la pensia acestuia nu si la indemnizatie.
Ori este clar ca in situatia inversa,cazul mamei mele ea poate primi si pensia de urmas si indemnizatia.
Va multumesc pentru raspunsuri .
In primul mesaj al acestui topic ati scris:
(...) vreau sa stiu daca (...) Va rog sa ma lamuriti.

Daca ati fi scris ca doriti un raspuns care sa va confirme opinia, eu nu as fi scris aici.

Intrucat nu am cum sa va lamuresc ca gresiti si nici nu pot sa interpretez actele normative ca si cum as fi facut Facultatea de Drept la o particulara si prin corespondenta, ma opresc aici, insa nu inainte de a va ura mult succes. Cine stie, poate veti primi un raspuns pe placul dvs.

Alte discuții în legătură

Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană ... nitulescugabrielasimona nitulescugabrielasimona Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană cu handicap cu însoțitor? Mulțumesc frumos. (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre asistent personal si insotitor? karmyna karmyna mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal. ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)
Drept la un asistent social hspinache hspinache Buna ziua , Nu stiu daca pun problema corect in categoria de forum.; daca nu , rog sa fiu redirijat. Problema : un batrin , 84ani , cu diagnostic de ... (vezi toată discuția)