avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drept la un asistent social
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drept la un asistent social

Buna ziua ,

Nu stiu daca pun problema corect in categoria de forum.; daca nu , rog sa fiu redirijat.

Problema : un batrin , 84ani , cu diagnostic de cancer si 2 operatii efectuate . Intrebarea este daca are dreptul la asistent social , insotitor permanent , ; ce legislatie ar reglementeaza aceasta situatie ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:10, 4 August 2009
La un asistent social au drept numai personele cu handicap gradul I - cele care nu se pot descurca singure.
e batran , are 84 ani, diagnostic- cancer si doua operatii, n ati specificat daca nu se poate deplasa sa u descurca singur .In acest caz va rog sa reveniti cu mai multe detalii.Ati depus documentatia pentru incadrarea unui grad de handicap?
Sper ca nu o sa va suparati pe mine pentru observatie:
Dar In legatura cu intrebarea daca domnul are dreptul la Asistent Social. raspunsul e NU. Deoarece ei absolvesc Specializarea: Asistenta Sociala in cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatea Al.I.Cuza din Iasi, ei sunt inspectori, supervizori, au grija ca legea sa fie respectate. Domnul poate sa beneficieze de un insotitor / ingrijitor personal, e posibil.

Imi cer scuze intrebarea nu e relatata bine. Eu sunt Asistent Social de meserie. Problema se pune altfel daca domnul are drept la Asistenta Sociala? Poate primi ajutor de la SPAS (Sevriciul Public de Asistenta Sociala) depinde de unde sunteti. Acest departament se afla in cadrul Primariei de obicei. Pentru a beneficia de insotitor trebuie sa fie inclus intr-un grad de handicap, pentru acest lucru trebuie da domnul sa se prezinte la "Serviciul de Evaluare Complexa pentru Persoane Adulte cu Handicap". Ei decid in legatura cu persoanele care depun solicitari atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere psihologic si social, daca vor fi incadrati. Persoanele ce prezinta o stare grava sunt incadrati in primul grad de handicap, respectiv gradul grav, si primesc o suma lunara plus anumite facilitati. Printre acestea pot fi mentionate dreptul la un insotitor, bilete de calatorie, scutiri la medicamente si impozite. Cei incadrati in gradul doi de handicap, respectiv gradul accentuat, primesc o suma lunara + anumite facilitati. Mai sunt gradul de handicap mediu si usor, nu mai intru in detalii. In legatura cu insotitorul personal aici ramane de vazut trebuie sa fie invalid/imobilizat la pat si sa nu fie capabil sa se intretina singur. Au intaietate persoanele cu gr.1 de handicap. Nu stiu despre ce operatii este vorba dar acest lucru nu duce neaparat la insotitor mai ales permanent. Conform legii "Nu orice persoana care este bolnava are dreptul la insotitor". Daca e incadrat intr-un grad de handicap provizoriu va fi nevoie sa se prezinte odata la 6 luni/1 an pentru reancadrarea intr-un grad de handicap de catre comisie. Deoarece domnul are cancer e posibil sa fie incadrat intr-un grad de handicap. Nu vreau sa va dezamagesc dar deoarece domnul are o varsta inaintata respectiv 81 de ani e posibil sa nu primeasca insotitor, fondurile fiind restranse, etc... asa se intampla de obicei... Pentru a va explica cum functioneaza legea am nevoie de mai multe detalii, despre domnul in cauza.

Legile:
*Pentru persoanele cu handicap consultati legea nr. 488/2006 provind protectia persoanelor cu handicap.
* Conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, pensionarii incadrati in gradul I de invaliditate, au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.
Pana in prezent, cuantumul indemnizatiei nu putea fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
*Cu intrarea in vigoare a OUG nr. 108/2008, indemnizatia pentru insotitor va fi in cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Pagina mea personala: [ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
ContSters87581, utilizator
Aveti dreptate, george.diaconu. In privinta dispozitiilor Legii nr. 19/2000, fac urmatoarele precizari:

La 84 de ani, domnul poate beneficia de pensie pentru limita de varsta, daca are stagiul minim de cotizare de 10 ani. Nu are cum, la aceasta varsta, sa mai beneficieze de pensie de invaliditate, prevederile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 interzic expres si imperativ.

Daca domnul nu a fost beneficiar de pensie de invaliditate gradul I, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 64, alin. (2) din Legea nr. 19/2000, dispozitii care permit pensionarului sa beneficieze si de indemnizatia de insotitor chiar daca a implinit varsta standard de pensionare si, in consecinta, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, optand pentru plata acesteia.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Da. Oricum de legea 448/2006 va beneficia, daca e inclus intr-un gr. de handicap
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
ContSters87581, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea pensiei lilianaG lilianaG spuneti-mi va rog, un pensionar cu drepturi depline care de curand a suferit un accident poate primi si pensia propriu-zisa cat si cea ptr gradul I de ... (vezi toată discuția)
Am 20 de ani si sunt bolnav de tbc, ce drepturi am? pensie, ajutor social etc nicopuscasu nicopuscasu Buna ziua, am 20 ani neimpliniti si am fost diagnosticat cu TBC, forma MDR( multidrog rezistenta). In prezent sunt internat la Marius Nasta, Sectia ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)