avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Obinerea gradului I de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Obinerea gradului I de invaliditate

Buna ziua.

Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt bolile).
Mentionez ca mama are 53 de ani, 32 ani in cartea de munca vechime, iar anul acesta in iunie i s a depistat cancer san stadiul IIIb si cancer ovarian stadiu avansat.
Momentan este in tratament citostatic si radioterapeutic, iar eu ( fiica) nu mia pot avea serviciu datorita drumurilor zilnice.Pe langa acestea in 2005 i s-au depistat tulburari de paranoia de catre medicul de familie, insa dansa nu a dorit sa urmeze tratament, in acest caz neavand in original diagnosticul medicului specialist.
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:20, 6 Decembrie 2009
Pentru pensionarea de invaliditate trebuie sa va adresati Comisiei de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa de Pensii, iar pentru incadrarea in grad de handicap Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap apartinand de Directia generala de asistenta sociala.
Mama dvs trebuie sa probeze cu documente medicale toate afectiunile de care sufera. Comisiile respective au zile de lucru cu publicul cand puteti sa va interesati ce acte sunt necesare pentru un dosar medical complet.
Incepand din ianuarie 2008 persoanele care sunt diagnosticate cu cancer pot beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul realizat si de varsta.
Multa sanatate mamei dvs.!

ART. 58 - Legea nr. 19/2000
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc mult! Va doresc sanatate si Dumneavoastra si numai bine!
Cu respect si consideratie,
Mihaela
Buna ziua.
Va rog frumos daca se poate sa ma lamuriti si pe mine. Doresc sa o pensionez pe mama in urma diagnosticului de cancer , pe caz de boala, insa sunt plimbata pe drumuri aiurea. Cei de la telefon dau informatii total gresite, iar cand ajungi la ghiseu spun cu totul altceva.
In primul rand doresc sa stiu daca trebuie sa o pensionez si apoi sa o incadrez in grad de handicap, sau invers asa cum spun cei de la Casa de pensii.
As dori pensie de boala, pensie de invaliditate, cata vreme mama are cancer de col uterin avansat, si cancer mamar stadiu avansat.

Care sunt pasii: Comisie de expertiza, sau Dgaspc, sau casa de pensii, caci toti se muta schimb locatiile precum si programul...
multumesc anticipat
mihaela
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale (adica mama dvs. merge la comisia de expertiza medicala iar cu decizia de incadrare in grad de invaliditate merge si depune dosarul la casa de pensii).

Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

"I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator."

Incadrarea in grad de handicap nu are legatura cu casa de pensii si este reglementata prin Legea nr. 448/2006.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate carmendehelean carmendehelean O persoana in varsta de 23 ani nu a fost angajata in campul muncii deloc deoarece de la varsta de 16 ani a fost depistata cu cancer de os si are mana stanga ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de pensie de invaliditate? t t Buna ziua tuturor.Va rog as vrea sa ma sfatuiti intr-o problema.Avem in familie o persoana(matusa) fara nici un venit desi are o vechime de 17 ani si de la ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala liviu-george liviu-george In ultimile trei luni am fost depistat cu cancer la ganglionii inghinali si am fost nevoit a face doua operatii pentru eliminarea acestora , urmate de ... (vezi toată discuția)