avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... poate beneficia de pensie de invaliditate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

poate beneficia de pensie de invaliditate?

Buna ziua tuturor.Va rog as vrea sa ma sfatuiti intr-o problema.Avem in familie o persoana(matusa) fara nici un venit desi are o vechime de 17 ani si de la medicul psihiatru diagnosticul e schizofrenie paranoida.Persoana are varsta de 52 ani.Cu ce ma sfatuiti sa incep pentru a i se stabili un venit(pensie).Dupa incetarea activitatii a luat somaj/ajutor de somaj iar cand acestea s-au terminat a trait din mila oamenilor(vecinilor).Nu doreste sa stea in spital.Are dreptul la pensie de boala?Rog raspuns...Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:54, 16 Ianuarie 2010
Mergeti la specialist sa-i intocmesca 2 referate, unul de handicap si unul pentru pensie de invaliditate.
Apoi cu ele mergeti la Comisia de expertiza din localitatea de domiciliu pentru a va raportul in vederea pensionarii si a stabilirii gradului de handicap. Succes.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

malamut a scris:
Mergeti la specialist sa-i intocmesca 2 referate, unul de handicap si unul pentru pensie de invaliditate.

Specialistul in intocmirea referatelor... ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru handicap vizual grav stelyan stelyan ...o intrebare am si eu,daca sunteti amabili.......se poate obtine o pensie pt handicap vizual grav in conditiile de mai jos?.......sotia are un handicap ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate mihaiham mihaiham pot primi pensie de invaliditate daca am o boala cronica dobandita la nastere?am 33 ani,studii la zi,si doar un an pe cartea de munca,certificat de handicap ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala SiseaViorica SiseaViorica Problema mea este urmatoarea: as vrea sa obtin o pensie pe caz de boala sau de handicap, deoarece nu mai am starea necesara de a munci si necesit supraveghere ... (vezi toată discuția)